Nemzetközi és hazai lemezsikerek a Fonónál
2020. június 06. /

Kiosztották a hazai lemezpiac legnagyobb elismeréseit, a Fonogram-díjakat, mindeközben Lengyelországban is átadták a hasonló névre keresztelt és hasonló rangú elismerést, a lengyel Fonogram-díjat. A világzenei piac vezető lapja, a brit Songlines közzétette a Songlines Music
Awards jelöltjeit, ami a világzenei piac egyik legnagyobb szakmai elismerésének számít. Ezen a fórumon mindössze két hazai kiadású album szerepel, mindkettő a Fonó kiadványa. A jelenlegi helyzetben kiadónak és művészeknek különös öröm ez a sok hazai és nemzetközi elismerés, amely erőt ad a folytatáshoz.
Talán minden idők legsikeresebb kortárs vonószenei albuma a vajdasági hegedűvirtuóz, Lajkó Félix és a lengyel VOLOSI közös lemeze, amely számos nemzetközi toplistán, így a World Music Charts Europe-on, majd a Balkan World Music Chartson is dobogós volt, és több felületen is 2019 legjobb lemezének szavazták a szakemberek. A lemez áp­ri­lis­ban elnyerte mind a Fonogram Magyar Zenei díjat nép- és világzene kategóriában, mind pedig a lengyel Fonogram-díjat Folk kategóriában, amellyel páratlan dupla elismerésben részesült. A lemezt most jelölték a Songlines Music Awards elismerésre EUROPE kategóriában.
Az év másik legjelentősebb albuma volt a Cimbalom Brothers Test­vé­ri­ség/Brotherhood című albuma, amely szintén több nemzetközi toplistán és a Songlines Top of the World válogatásában szerepelt. A lemezen Lisztes Jenő és Unger Balázs cimbalmosok újragondolják a hangszer határait testvéreik, Lisztes László (nagybőgő, basszusgitár) és Unger Gergő (gitár, koboz, tambura) részvételével. Csodálatos közös muzsika nagy tudású zenészektől, akiket a zenén kívül számos emberi szál is összeköt. Az albumot a Songlines Music Awards BEST GROUP ka­te­gó­riájában jelölték a rangos elismerésre.
„Mindig tudtuk, hogy a hazai alkotók, az új generáció képviselői olyanokat tudnak letenni az asztalra, melyek már inkább a nemzetközi irányokat is befolyásolják. (...) ez a követendő példa, ezt kéne játszania a médiának, és ezt az irányt érdemes a kultúrpolitikának is szárnyai alá vennie, mert kiállja a kor kihívásait, bírja a kritika és a közönség tá­mo­ga­tását is” – mondta el Horváth László, a Fonó igazgatója, az említett lemezek producere.
Szintén a cimbalmos Unger Balázshoz kötődik a Fonóhoz kapcsolódó másik Fonogram-díj, hiszen a cimbalom Chuck Berryjeként is aposztrofált művész másik felállásban, zenekarával a Cimbalibanddel is sikereket aratott: a Danics Dóra énekesnővel közösen jegyzett IRAM című album elnyerte szórakoztató zene kategóriában a Magyar Zenei díjat.
Az albumok megvásárolhatók a Fonó webboltjában és a digitális terjesztőknél.

[kep3]

Online már készül a Fonó a 25. évfordulóra
Online felületein új tartalmakkal, művészinterjúkkal, teljes koncertekkel, otthoni muzsikálásokkal, Berecz István tánc- és Kubinyi Júlia énektanfolyamával várja az érdeklődőket a Fonó az online térben.
Elindították a Fonó25 szavazást a http://www.fono.hu/szavazok oldalon. Összesen 25 kategóriában várják a közönség véleményét június 15-éig, hogy melyek voltak az elmúlt negyedszázad legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei. Második körben a most beérkező nevek közül lehet majd szavazni. A kategóriák győzteseit a Fonó születésnapi évadnyitója keretében ősszel hirdetik ki.