Temesvárról érkezik a IV. Henrik
2020. július 28. /

Mindenki azt teszi, amit az őrült mond. Hol kezdődik és meddig tart az őrület? Mikor mosódik össze a valósággal? Vajon az őrült tudja magáról, hogy őrült? Vajon valóban az, vagy csak az őt
kö­rülvevők tartják annak? Igazuk van? Mi van, ha ők maguk az őrültek? Létezik olyan, hogy őrültség? Pontosan mi tesz valakit őrültté? A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház IV. Henrik című előa­dása szeptember 3-án szerepel a Városmajori Színházi Szemle programjában.
A fentiekhez hasonló kérdésekre keresi a választ Luigi Pirandello da­rab­ja, a IV. Henrik. Nem történelmi előadásról van szó, sőt. A díszes szín­pad múlt-illúzióját rögtön megtöri a sportosan öltözött huszonegyedik század. A történet már az előadás előtt elkezdődött, a színpadon a bo­nyo­dalom kibontakozását, a következményeket láthatjuk. „Henrik” való­já­ban egy arisztokrata színész, aki egy karneváli felvonuláson balesetet szenvedett, és felébredésétől kezdődően azt hiszi magáról, hogy ő IV. Henrik, középkori német-római császár, akinek nevéhez fűződik a híres Canossa-járás. Megtörténhet olyasmi, hogy valaki teljesen másnak higgye magát? Vagy csak abszurd színjáték az egész? A többiek miért mennek bele ebbe a valóságromboló játékba? Csak szórakoznak, vagy már ők sem tudják, mi valós és mi fiktív?
A múlt és a jelen összeütközik Cári Tibor zenéjében: a hagyományos zenekar gyönyörű muzsikája egyszerre emlékeztet a barokkra és a kortárs szerzeményekre, és fontos szerepet játszik a hangulat megteremtésében.
[kep3]
A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház különleges előadását az elismert Victor Ioan Frunza rendezte, akivel együtt a temesvári színház társulata több sikeres közös produkciót is színre vitt. A díszlet és a jelmezek Adriana Grand kézjegyét viselik.
Az őrült – őrült, vagy nem? A dilemma bizonytalansága tovább fokozódik, ahogy a gyerekes szerepjáték ijesztő agresszivitássá fajul. Az ember földbe gyökerezett lábbal, lélegzetvisszafojtva várja, mi fog történni. Közben Henrik halk, de indulattal teli hangja mellett már csak saját szívverését hallja…