Fesztiválsikerek és új magyar filmek premier előtt az Európai Art Mozi Napon
2020. november 09. /

„Európa újra mozizni megy!” – idén is lesz Európai Art Mozi Nap a kontinens több száz mű­vész­mo­zi­jában egyazon napon, november 8-án, vasárnap. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas kezdeményezésére immár ötödik alkalommal megrendezett
nemzetközi esemény egyfajta tisztelgés az európai filmművészet sokszínűségére előtt, célja, hogy felhívja a figyelmet a művészmozik mint kulturális és közösségi tér fontosságára. Ezen a napon a részt vevő mozik, köztük a magyarországi művészmozik is, fesztiváldíjas filmkülönlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget – természetesen a jelenlegi helyzethez igazodva fokozott odafigyeléssel az egészségvédelemre.
A változatos műfajú hazai filmkínálatban a Berlinben, Velencében díjazott filmdrámáktól a romantikus vígjátékon és gondolatébresztő dokumentumfilmen át a portréfilmig nyolc új európai koprodukció és két magyar alkotás szerepel, amelyeket hetekkel-hónapokkal az országos premier előtt láthat a közönség. A programhoz csatlakozott hazai art mozik ezekből válogatva alakítják ki november 8-i műsorukat.
A filmművészet idén száz éve született mestere, Federico Fellini előtti tisztelgés jegyében átható lesz a Fellini – A lélek festője című portréfilm, amely megkísérli rekonstruálni a rendező sajátos kapcsolatát a spiritualitással és a természetfelettivel. A Napsugár (Sole) című, Velencében díjazott olasz-lengyel filmdráma érzékeny témát dolgoz fel: egy fiatal várandós lány Olaszországba utazik, hogy pénzért örökbe adja születendő babáját. Könnyedebb vizekre evez az Előzmények törlése című, Berlinben Ezüst Medve-díjat nyert francia-belga komédia, amely főhőseinek mindenáron törölniük kell az internetre kéretlenül felkerült tartalmakat magukról, ezért harcba indulnak az életüket uraló adatfelhők ellen. A Gunda című „természetfilm” egyszerre intim portré egy tanyán élő sertéscsalád mindennapjairól és megdöbbentő erejű, szöveg nélküli dokumentumfilm, amely súlyos morális kérdéseket tesz fel.
Más megközelítésben, de szintén mai társadalmi kérdéseket feszeget a 2020-as Német Filmdíjjal elismert Berlin, Alexanderplatz, amely Alfred Döblin kultregényének a mai korra aktualizált és újraértelmezett, feszes tempójú feldolgozása. A valós és virtuális világ problémakörét érinti Cannes 2020-as válogatásának egyik legnagyobb visszhangot kiváltó filmje, a lengyel-svéd koprodukciós Sweat, amely egy letaglózó, rendkívül őszinte betekintés egy fitnesz influenszer látszólag tökéletes életébe. Különleges mozgóképes kísérlet eredménye a Berlinben Ezüst Medvével elismert DAU. Natasa, amely minden idők egyik legambiciózusabb művészeti projektje: egy egész városnyi díszletet építettek fel hozzá. Az Egy humorista élete keserédes svéd filmdráma a felnőtté válással járó kihívásokról, összetört szívekről és a beilleszkedés nehézségeiről.
A programban két új hazai alkotás is szerepel. Premier előtt látható a magyar-román koprodukcióban készült Spirál, Felméri Cecília kolozsvári rendező első nagyjátékfilmje Borbély Alexandra (Testről és lélekről) és Bogdan Dumitrache főszereplésével. A thrillerelemeket is tartalmazó, humorral finoman átszőtt lélektani dráma egy különös szerelmi háromszög története. A másik magyar alkotás Nagy Viktor Oszkár Becsúszó szerelem című romantikus komédiája, amelynek érzelmes és helyzetkomikumokkal átszőtt története bepillantást enged a focidrukkerek ellentmondásos világába és a gyerekvárás mindenki életét fenekestül felforgató helyzeteibe.
A hazai programsorozat az Art-Mozi Egyesület szervezésében valósul meg, részletes program: www.artmoziegyesulet.hu