Salvador Dalí ifjúkora – Film készült a szürrealizmus mesterének fiatalkoráról
2020. december 07. /

A népszerű A művészet templomai sorozatot jegyző Pannonia Entertainment decemberben is bemutat egy új művészettörténeti dokumentumfilmet a hazai filmszínházakban. A mozivetítések mellett elérhető a sorozat online filmkölcsönzője is, amely segítségével otthonról is megnézhető

több mint 20 művészeti mozifilm, többek között Leonardo, Caravaggio, Tintoretto, Monet, Klimt és Schiele, Van Gogh, Bosch művészetét és a Vatikáni Múzeum, az Uffizi-képtár gyűjteményét bemutató részei.
A sorozat legújabb epizódja december 17-től érkezik a mozikba. A Gala-Salvador Dalí Alapítvány támogatásával és szakmai köz­re­mű­kö­désével elkészült film a művész születésétől 1929-ig – a szürrealista mozgalomhoz való csatlakozásig – tartó korszakra és Dalí ifjúi éveinek helyszíneire: Figueresre, Barcelonára, Madridra és Párizsra fókuszál. A film számos, eddig még sohasem látott archív dokumentumot és felvételt mutat be, amelyek új fényt vetnek Dalí gyermek- és fia­tal­korára. Ifjúkorát tagadhatatlanul meghatározta bátyja kisgyermekkori halála és a művészettörténetbe való korai bepillantás. Először szü­lő­vá­rosában, Figueresben, később Madridban folytatta művészeti ta­nul­má­nyait, ahol olyan meghatározó egyéniségekkel találkozott, mint Federico García Lorca és Luis Bunuel. Fiatal felnőttként utazott először Párizsba is – s nem sokkal később oda is költözött –, ahol megis­mer­kedett Miróval, Picassóval és a szürrealista csoporttal. A film feltárja Dalí művészeti fejlődését, és bemutatja a folyamatot, hogyan változott meg alkotói stílusa a hagyományosból az avantgárdba.
A művészettörténeti film exkluzív kísérőfilmje a mozikban a Destino című különleges animációs rövidfilm, amelynek készítése Salvador Dalí és Walt Disney együttműködésében indult 1945-ben, ám csak 2003-ban fejezték be, az eredeti rajzok alapján.