Magyar sikerek nemzetközi filmfesztiválokon
2021. január 04. /

Az elmúlt hetekben számos új magyar filmalkotás nyert díjakat rangos nemzetközi film­fesz­ti­válokon, ezekből gyűjtöttünk egy csokorra valót.

Triesztben különdíjat nyert a Post Mortem
Bergendy Péter horrorfilmje, a Post Mortem a kísértetfilm műfaj kitűnő újragondolásáért és a spanyolnáthajárvány idejének tökéletes meg­i­dé­zéséért különdíjat, továbbá a nagy presztízsű Méliès zsűri elismerő oklevelét is elnyerte a 20. Trieste Science+Fiction filmfesztiválon Olasz­or­szág­ban. A szakmai zsűri kiemelte, hogy az 1918-ban ját­szó­dó magyar film tökéletes hitelességgel festi meg a spa­nyol­nát­ha­jár­vány idejét, és „zord, briliáns horrorfilmként” méltatta Bergendy Péter legújabb rendezését. A hátborzongató történet főhőse Tomás (Klem Viktor), a fiatal vándorfotós, aki abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében. Munkája bőven akad, s egyre több természetfölötti jelenséggel találkozik...
A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült alkotás világpremierje az A-kategóriás varsói filmfesztiválon volt, és a horror- és fantasztikus filmek egyik leghíresebb seregszemléjén, a spanyol sitgesi fesztiválon is szerepelt. A hazai mozikba várhatóan 2021-ben érkezik.

Firenzében díjazták a Habot
42. alkalommal rendezték meg Firenzében a női filmek nemzetközi filmfesztiválját november legvégén, a járványhelyzetre tekintettel online. A nagy múltú rendezvény, melynek versenyprogramjában idén 23 kur­rens mozifilm szerepelt a nemzetközi palettáról, magyar sikerrel zárult: Lakos Nóra Hab című filmje elnyerte a fesztivál legjobb mozifilmjét illető Gilda-díjat. A zsűri az indoklásában méltatta a romantikus vígjáték iróniáját, társadalomkritikáját és szellemes humorát. A főszereplő Kerekes Vica egy szenvedélyes és elszánt cukrászlány karakterét kelti életre, aki mindenre hajlandó, hogy megmentse vállalkozását és visszaszerezze élete szerelmét.


Eldőlt a hivatalos magyar nevezés az Oscarra
Egyhangúan döntött az Oscar-díjra nevező bizottság: Horvát Lili Fel­ké­szü­lés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje képviseli Magyarországot a 93. Oscar© versenyben a „nemzetközi film” ka­te­góriában. A film a nagy presztízsű velencei fesztiválon debütált nyár végén, világszerte lelkes kritikák fogadták, rangos seregszemléken díjazták Varsótól Chicagóig, és a hazai mozikban csaknem 20 ezren látták néhány hét alatt. December elejétől már online is nézhető a hazai artfilm streaming portál, a Cinego.hu kínálatában.
Horvát Lili filmje nagy sikerrel mutatkozott be nyár végén a velencei, majd a torontói filmfesztiválokon. Antalyában Stork Natasa elnyerte a legjobb színésznő díját, Varsóban a kritikusok nemzetközi szö­vet­sé­gének zsűrije a FIPRESCI díjjal tüntette ki a filmet, Chicagóban fődíjat nyert, a spanyolországi Valladolid rangos filmfesztiváljáról a fődíjjal együtt három trófeával tért haza. A valóság és képzelet határán ját­szó­dó szerelmesfilmet legutóbb a philadelphiai filmfesztiválon ünnepelték, ahol megkapta a legjobb játékfilm díját.


Hazai alkotás nyert a Blue Danube Filmfesztiválon
Kihirdették az idén online formában rendezett 4. Blue Danube Filmfesztivál díjazottjait. A rövidfilmek kategóriájában magyar siker született, Dudás Balázs alkotása, a Két csík lett a legjobb film. A zsűri indoklása szerint az összetett párkapcsolati drámát erőteljes színészi alakítások és a zárt tereket jól kihasználó képi fogalmazásmód teszi hitelessé és átélhetővé. A kategóriában a zsűri különdíját szintén magyar alkotó, Beleznai Márk kapta az Agapé című filmjéért.
Orosz Judit animációját díjazták az Anilogue-on
A november végén online filmfesztiválként lezajlott 18. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon 24 rö­vidfilm állt versenyben. A fődíjakat orosz és cseh alkotások kapták, Orosz Judit Odakint című animációja pedig különdíjat nyert. A MOME animációs mesterszakán készült diplomamunka egy társaival bújócskázó kislányról szól, aki búvóhelykeresés közben elmerül a kertben, majd egészen távolra keveredik onnan.