40 év legszebb dalai, úgy, ahogy megálmodtuk
2021. május 07. / Nagy Klaudia

Maradj velem, Homok a szélben, A kőfalak leomlanak, A csönd éve – nincs olyan ember az országban, aki ne ismerné a Korál rockzenekar legendássá vált dalait. A zenekart Balázs Fecó alapí­totta 1978-ban, majd az 1980-as években kialakult a végleges felállás Dorozsmai Péter dobossal, Fischer László gitárossal és Fekete Tibor basszusgitárossal.
Mielőtt befejezhették volna legújabb albumukat, Balázs Fecó 2020. november 26-án koronavírus-fertőzés következtében elhunyt, pótolhatatlan űrt hagyva maga után. A 2021. április 30-án megjelenő új lemezről Dorozsmai Péterrel, a Korál dobosával beszélgettünk, aki a Tom-Tom Stúdió alapítója, a magyar zenei élet elismert zeneszerzője, producere és hangmérnöke.

Mennyire volt nehéz teljesítenie Balázs Fecó utolsó kívánságát, hogy fejezze be élete lemezét?
D. P.: Szívszorongató volt úgy befejezni ezt az anyagot, hogy folya­matosan hallottam a felvételek sávjaiban Fecó hangját, mintha ott lett volna a stúdióban tőlem pár méterre. Az album rögzítése során érző­dött, hogy itt valami különleges születik, jó volt a hangulat, Fecó gyönyörűen énekelt. A felvételek közben rögzített párbeszédet fájdal­mas volt hallgatni, mert azt éreztem, hogy az a 30-40 év, amit együtt töltöttünk dalszerzéssel, turnézással, egymással való viccelődésekkel, már nem folytatódhat tovább. Soha nem gondoltuk bele, mi lesz, ha egyszer elmúlik. Rossz érzés, hogy Fecó most már nincs velünk, ez volt az utolsó munkája. A szövegek olvasata is más most, hogy el­ment, megmutatkoznak a mélyebb rétegeik. Megrendítő ezt átélni.

Mi jellemzi az új albumot?
D. P.: Balázs Fecó és a Korál – Legszebb dalaink a címe, az elmúlt 40 évet fogja felkarolni. Egy lemezre nem fért fel, amit Fecó szeretett volna, ezért dupla CD-t készítettünk, DVD-n pedig kiadjuk az utolsó nagy Aréna-koncertünket, amit 2018 májusában tartottunk. Tehát három lemezből fog állni, egy dupla CD-ből és egy DVD-ből. Fecó is így szerette volna, és ezt meg is valósítottuk.

Hogyan történt a dalok kiválasztása, amelyek végül rákerültek a lemezre?
D. P.: Közösen válogattuk ki Fecóval. A Korál legnagyobb slágerei adják az album gerincét, de Fecó sok filmzenét írt, például az Évszakokat, nagyon szerette volna, ha ezek a dalok rákerülnek. A zenekarral való párhuzamos munkái is helyet kaptak és a Korál-dalok is, nincs éles határ köztük, mert mindegyiket játszot­tuk a koncerteken, mindenki a magáénak érezte őket.

Régi vágyuk, hogy új köntösbe öltöztethessék a dalokat.
D. P.: Most olyan minőségűek, amilyennek megálmodtuk őket. Benne van a 40 év összes tapasztalata, a turnék, az élmények, a stúdiófelvételek, de már sokkal letisztultabb formában. Számos dal dús harmónia­világgal rendelkezik, ezért adja magát, hogy jelentős részük szimfonikus hangszerelést kapjon, ami a zene egy újabb, színes, gazdag világát mutatja meg. Sebestyén Áron és Pejtsik Péter olyan gyönyörű szim­fo­ni­kus hangszerelésekkel lepett meg minket, amelyek a zenész fülnek igazi csemegék, de remélem, nemcsak a zenészek, hanem a nagyközönség tetszését is elnyerik majd. Kihagyhatatlan azok számára, akik szeretik Fecót és a Korált, mert ő nagyon büszke lenne rá, rendkívül szép anyag lett. Fecó a felvételek közben került kórházba, és még a kórházi ágyról is azt üzente, hogy mindenképpen csak ezzel törődjek, de már sajnos egy pár számot nem tudott felénekelni. Ennek ellenére ezeket nem hagytuk le a lemezről, gyönyörűen felénekelte Veres Mónika „Nika”, Heincz Gábor „Biga” és Kontor Tamás, akit külön kiemelnék, mert teljesen beleszeretett az anyagba, sokat segített a lemez elkészítésében. Igazi multi­talent, énekes-gitáros, mindenhez értő zenész, remek vokál- és gitárötleteket hozott, Fecó külön ki is emelte, Tomi milyen finom érzékenységgel nyúl az anyaghoz. Ezúton szeretném megköszönni neki Fecó nevében is, hogy segített befejezni az albumot. Így tényleg annyi dallal jelenik meg ez az album, ahogy a Fecó szerette volna, akkor is, ha pár számban már nem tudott énekelni.
Miért pont április 30-án jelenik meg?
D. P.: Azért ezt a dátumot választottuk, mert másnap május elseje, ami számomra egy ikonikus nap, mert ezen a napon volt első nagy koncertem a Korállal 1980-ban a Budai Ifjúsági Parkban. Az új album pedig ennek az évfordulóján lát majd napvilágot, ami jó érzés, hiszen ezzel is emlékezünk erre a felejthetetlen koncertre és az elmúlt 41 évre. Természetesen elérhető lesz digitálisan és CD formájában is.

Az Ugye nem hiszed el című dal újrahangszerelt változatát március 2-án egy videoklip formájában meg is jelentette, hiszen ezen a napon lett volna Balázs Fecó 70 éves. Egészen megható hallgatni a szöveget: „Minden dalban ott vagy már / Ami él, az össze van kötve / Minden élettel mindörökre / Lehetsz sziget, de akkor is ölel az óceán.”
D. P.: Gyönyörű a szöveg, és a klip is szépen bemutatja, gyerekkorától hogyan jutott el a nagy koncer­tekig. Szerettem volna az új lemezről ezt a dalt, ha fogalmazhatok így, megmutatni Fecónak, hogy megcsinálom, kész lesz az album. Csodálatosan sikerült a klip, a képek és a zene annyira erősek együtt, hogy nehezen bírom végignézni meghatottság nélkül.

Lehet, hogy még korai a kérdés, de amint vége lesz a járványnak, és szabad majd tömegrendezvényeket tartani, terveznek olyan koncertet, ahol a közönséggel együtt emlékeznek majd Fecóra?
D. P.: Féltettük Fecót. Amikor kértem, hogy ne menjen sehová, amíg nincs vége a vírusnak, akkor azt válaszolta, hogy ő hetekig bezárkózott, és pár hétig bírta is, hogy egyáltalán ne jelenjen meg sehol, de most már úgy érzi, hogyha leállna, abba belehalna… a zenészélet olyan, amiről a dalunk is szól, hogy nem állunk meg soha. Biztosan lesz valamilyen nagy koncert vagy megemlékezés, ahol újra játsszuk ezeket a dalokat valamilyen formában, ha ez kikristályosodik, akkor megszólalnak majd a dobok, gitárok... Nem akarjuk abbahagyni, ez a szó nincs benne a szótárunkban.