Kutatás a könnyűzene tanulásáért
2021. szeptember 09. / K. B.

Könnyűzenét tanítókat, tanulókat és tanulni vágyókat célozza meg az a kutatás, amelyet három e területtel foglalkozó szervezet indított. Altschach Lászlóval, a kutatást végző winwinwin kft. munkatársával beszélgettünk.
Milyen területeket és milyen elvárások mentén kutatnak?
A. L.: Megbízóink az Öröm a Zene, a Hangőr Egyesület és a Szent György Alapítvány, a feladatunk pedig a könnyűzenei oktatás jelenlegi, magyarországi helyzetének felmérése, illetve a könnyűzenei képzésekkel szembeni igények megismerése. A témából adódóan emellett vizsgáljuk a próbatermek és stúdiók piacát és a fogyasztók – tehát leginkább a zenészek – ezekkel kapcsolatos elvárásait is. Több elemből álló, komplex kutatási program keretében dolgozunk, az adatfelvétel is több platformon zajlik. Célunk az, hogy a könnyű­zenei oktatást új alapokra helyező rendszert segítsék a keletkező adatok és eredmények.
[kep3]

Hogyan folyik az első hallásra is meglehetősen komplex kutatás?
A. L.: A megismerés megalapozásaként desktop és online kutatást végzünk. Feltérképezzük a könnyű­zenetanítás jelenlegi piacát, benne az árakat, felszereltségeket, szolgáltatásokat. Igyekszünk fellelni és pro­fi­lí­rozni a témában jól működő nemzetközi rendszereket, illetve integrálni a témában korábban végzett hazai kutatásokat. Ezzel párhuzamosan reprezentatív felmérés keretében vizsgáljuk a magyar felnőtt népesség könnyűzenei hangszeres tudással és tanulással kapcsolatos hozzáállását. A zenészek, könnyűzenét tanulni vágyók és tanítók számára pedig célzott online kérdőívet készítettünk, hogy a legszűkebben érintett csoportok tagjainak véleményét a lehető legnagyobb számban megismerhessük.

Kikre számít válaszadóként és kikre az eredmények hasznosítójaként a kutatás?
A. L.: Elsősorban és mindkét esetben mindenkire, aki könnyűzenével foglalkozik, azaz zenél, tanít, tanul vagy tanulna.
A Hangfoglaló Programnak évek óta végeztek kutatásokat. Ezeket mennyire lehet felhasználni a mostani munkában?
A. L.: A Hangfoglaló Program Innovációs Alprogramjának kutatásai révén rengeteg könnyűzenével kap­cso­latos tudás halmozódott fel. Büszkék vagyunk arra, hogy a winwinwinnel ezeknek létrehozásában részt vehettünk. Egyik kedvenc hangfoglalós „kutatásunk” éppen az volt, amelyben összegyűjtöttük az elmúlt 60 év akadémiai igényű, e tárgyban végzett kutatásait.

Mi a mostani kutatás ütemezése?
A. L.: A szakmai kérdőíves, online kutatás július óta zajlik, nagyon reméljük, hogy szeptember végéig, amikor szeretnénk lezárni az adatfelvételt, nagyon sokak érdemben válaszolnak majd. A teljes lakosságra vonatkozó kutatás ugyancsak ezekben a hetekben zajlik, míg a desktop és az online kutatások a nyár feladatai voltak. Úgy tervezzük, hogy az év végéig teljesen feldolgozzuk az összegyűjtött információkat, amelyekről azonban már október közepén, a megbízók által rendezett konferencián szeretnék előzetesen beszámolni a szakmának.