Versfilmek, versmondás, versszínház és verszene
2021. október 11. /

Október 16-án és 17-én, ha a járványhelyzet is engedi, élő Facebook-közvetítés mellett a Nemzeti Színház színpadára léphetnek Budapesten az V. és VI. Nemzeti VERSeny legjobbjai, vers­mon­dá­suk­kal és versklipjeikkel. Mindeközben 20 éves jubileumát ünnepli a Kaleidoszkóp VersFesztivál,
Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, és ehhez méltóan november 2-7. között elárasztja Kaposvárt a költészet: versszínházi előadások, versmondás, verszenei kon­cer­tek, versfilmek, író-olvasó találkozók és verskiállítás várja az irodalom, a zene és a színház szerelmeseit. Október és november a versről fog szólni.
A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete közös Nemzeti VERSenye egyre népszerűbb: minden évben több százan jelentkeznek versvideókkal, a legjobb versklipeket pedig tízezrek nézik az interneten. Mert ugyan a 2020. évi VERSeny élő szuperdöntőjét halasztani kellett, a 2021. évi VERSeny elindult, s az elődöntő és a középdöntő, az eddigi évek gyakorlatának megfelelően, idén is online zajlott. Hatodik éve hirdeti meg határokon átívelő, felmenő rendszerű versmondó és versklip versenyét, a Nemzeti VERSenyt a két szer­vező, a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete, valamennyi korosztály számára, az anyaországban, a Kárpát-me­den­cé­ben, szerte Európában és az óceánon túl. A VERSeny elsődleges célja a versek hétköznapiságának és mindennapi jelenlétének erő­sí­té­se, a klasszi­kus és kortárs költészet újszerű, filmes tolmácsolása. A verseny védnöke: Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója, a zsűri tagjai a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesületének művészei, szakemberei: Bakos-Kiss Gábor színművész, Lutter Imre előadóművész, producer, a VERSeny fő­szer­ve­zője, Szabó László kommunikációs szakember, Szűcs Nelli színművész és Wiegmann Alfréd rendező. Amiben teljesen más ez a verseny, mint bármelyik: nem pusztán a versmondásban jeleskednek a résztvevők, de a versfilmek és versklipek révén a mozgóképes műfajban is megmutatják kreativitásukat, tehetségüket. A döntős alkotások százezres nagyságrendű nézőszámot produkálnak. A tematika ezúttal is aktuális. 2020-ban sokkolta a világot a koronavírus pandémia. A Nemzeti VERSeny egyik fő fókusza 2021-ben az újrakezdés, valamint az ehhez kapcsolódó magyar nyelvű költészet, amely mellett a Nemzeti VERSeny a klasszikus és kortárs magyar irodalom szabadon választott verseinek is teret ad, különös figyelemmel a száz éve született Pilinszky Jánosra. A tavalyi és idei összevont, élő szuperdöntő a Nemzeti Színházban október 16-án és 17-én zajlik, élő Facebook-közvetítéssel.

Két héttel később pedig már Kaposvárra érdemes figyelni és ellátogatni. November 2-án indul ugyanis az 1999-ben alapított és azóta Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjévé alakult Kaleidoszkóp VersFesztivál, amely valóban a versek ezernyi színével várja a közönséget. A központi helyszín a társszervező kaposvári Csiky Gergely Színház, de a Szivárvány Kultúrpalotában, az Együd Árpád Kulturális Központban és az utcákon, a főtéren egyaránt lesznek programok. A legjelentősebb szín­há­zak vonulnak fel határon innen és túlról nagyszínpadi és kamaraszínházi előadásokkal, elbeszélő költeményekkel, előadóestekkel, mozgásszínházzal, s lesz versmondó verseny, sok versfilmet lát­hat a közönség, közben koncertezik a dalköltészet kiválósága, Caramel, érkezik a nemzetközi szinten népszerű Harcsa Veronika és zenekara Weöres Sándor Lámpafény című estjével, fellép a Loyal zenekar, a Kávészünet együttes, Gerendás Péter, a Kaukázus, Huzella Péter, s a jeles kortárs költők között a nagy mogulok és a fiatal tehetségek is ott lesznek kötetbemutatóikon. Gyulai Attila és Debreczeny Zoltán képzőművész a Magyar Versmondók Egyesületével és antikváriumi partnerével költészeti kiál­lítást is szervez.

A részletes program a www.vers.hu/nemzetiverseny-2021 és a www.versfesztival.hu oldalon található, a két rendezvény főszervezője, fesztiváligazgatója az ismert előadóművész és műsorvezető, Lutter Imre, a Ma­gyar Versmondók Egyesületének elnöke.