Történelem országszerte a színpadon:
2021. november 15. / Kékesi Raymund

A reneszánsz Erdély hősei mellett Leninnel, Kun Bélával, Mátyás királlyal, Nagy Lajossal, Déryné Széppataki Rózával és a Vörös Pimpernellel is találkozhatnak az Udvari Kamaraszínház előa­dá­sainak látogatói.
2021. szeptember 17-én a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház (MKUK) Pozsgai Zsolt Zergetánc című da­rabjának hivatalos premierjével újra megnyitotta Pozsonyi úti színháztermének kapuit a közönség előtt.

A Habsburg-hercegnő és a szenvedélyes fejedelem ország- és sorsfordító küzdelmei a Zergetáncban
Bár az Erdélybe érkező Habsburg-főhercegnő, Mária Krisztierna (a szín­padon Stelly Zsófia) Erdély és a Habsburg birodalom törökellenes szövetségét megpecsételő esküvőre készül Báthory Zsigmond fe­je­de­lemmel (Boros Ádám), a protestáns rendek a katolicizmus és a gyűlölt Habsburgok szálláscsinálóját látják benne A lakodalom létrejöttének érdekében a hercegnőnek előbb saját pozícióját és életét kell biztossá tennie. Hogy ez miképp sikerül és mi minden válik valóra Báthory, Bocs­kai és Erdély reményeiből, arra az október 11-ei előadást meg­te­kintve Ön is választ kaphat.

Ne feledjük: a vörös vírus ma is fertőz! A kommunizmus előz­mé­nyeinek hiteles drámája, a Tizennyolc megmutatja a kommunisták és internacionalista tá­mo­ga­tóik igazi arcát.
Andrási Attila és társulata legendaoszlató képet fest 1918 tragikus napjainak történéseiről és hangulatáról. Egyértelművé teszi, hogy az őszirózsás forradalom árulók, idióták, gonosztevők és naiv emberek fordulata volt. Az előadás Budapesten és Püspökladányban is megtekinthető.

Piros szív, fehér hó, zöld remény: a nemzethez megtérni sosem késő!
Halottak napjától virágvasárnapig

A Siposhegyi Péter által írt és Andrási Attila által rendezett előadás bemutatja, hogy Trianon valódi békét hozott-e a Délvidéknek. A tárnoki, szegedi és budapesti előadásokon egy csapodár tudatú, liberális magyar ember nemzetéhez való megtérésének is tanúi lehetünk.

A haza, a hősiesség és a hűség tapsvihart érdemel: Édes Rózám
Déryné Széppataki Róza, az első magyar primadonna Csomor Csilla által monodrámaként elénk tárt naplójából megtudhatjuk, hogy Kolozsvárott a közönség soraiban „minden szóra, mely által érdekelve volt a haza, a hősiesség, a hűség, mind megannyi gátat tört vihar hangzott a taps mindenfelől.” A kecskeméti és az őriszentpéteri előadások a Déryné Program keretében ingyenesen látogathatók!
Az uralkodó, a gyermek és a meg nem értett áruló: Mátyás és Janus
A Pozsgai Zsolt által írt és rendezett színdarabban visszautazunk 1472-be, Mátyás reneszánsz ki­rály­sá­gának fénykorába. Hogy a király ellen épp fő bizalmasai által szervezett összeesküvés okainak felderítése közben Mátyás miért mondhatja az ellene lázadó Janus Pannoniusnak, hogy „Költő vagy! Ne akard Te alakítani a politikát”, és mi minden derül ki Janusról és Podjebrád Katalinról, arra az október 17-ei előadás ad csattanós választ.

A hitvallók, a köpönyegforgatók és a hazát találók darabja: Kié ez az ország?
A Kié ez az ország? balatonalmádi előadásában az író-rendező Andrási Attila és a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház társulata szemléletesen mutatja be, hogy a határokat mozgató történelmi fordulatok köz­ben ki milyen áldozatokra képes a hazájáért és a nemzetéért, és hogy van-e visszatérés az el­ro­má­no­sodás útjáról a közösségnek és az egyénnek.


Az mkuk.hu honlapon Ön is jegyet válthat a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház színpadi és online előadásaira, továbbá értesülhet a fentebb jelzett vidéki fellépések időpontjairól és helyszíneiről, valamint a Nagy Lajos királyról és a Vörös Pimpernelről szóló, az őszi évadra tervezett új előadásokról.