Neves fellépők és izgalmas produkciók a Balaton partján
2022. szeptember 16. /

Hat balatoni helyszínnel indítja az idei nyarat a Kultkikötő: Balatonföldvár, Balatonszárszó, Bala­ton­boglár, Balatonfenyves és Badacsony mellett most már Alsóörsön is festői környezetben várja az érdeklődőket. Júliusban és augusztusban 150 programmal készülnek, amik között van prózai
és zenés színház, gyerekelőadás, irodalmi est, könnyűzenei koncert és képzőművészeti kiállítás is. Olyan illusztris művészek lépnek fel a különféle balatoni helyszíneken, mint Mácsai Pál, Grecsó Krisztián, Hobo, Beck Zoltán, Kiss Tibi, Oláh Ibolya, Dés László, Mező Misi, Bangó Margit, Scherer Péter, Pokorny Lia, Szabó Győző és Rezes Judit. A Kultkikötő alapító igazgatójával, Nagy Viktor színművésszel új hely­szí­nük­ről és gazdag műsorkínálatukról beszélgettünk.

Alsóörsön új kulturális térrel bővült a játszóhelyeik sora. Hogy vált be az új helyszín?
N. V.: Az AMFI egy egykori kőfejtőből vált izgalmas látogatóközponttá. Ahol régen vörös köveket termeltek ki, ott ma nézőtér áll, ami úgy néz ki, mint egy amfiteátrum. Gyönyörű természeti környezetben, az er­dő­ben elbújva található, ami nagyban illeszkedik a Kultkikötő 17 évvel ezelőtti koncepciójához, hogy olyan helyszíneken valósít meg prog­ra­mo­kat, ahová már önmagában is élmény megérkezni. Az alsóörsi nézőtérről rálátni a Balaton víztükrére, ami olyan élményt nyújt, ami mindannyiunk megelégedésére szolgál. Intim légkört tud teremteni a színházi előadásokhoz, a közönség nagyon megszerette.

Törekszenek arra, hogy minden helyszínnek meglegyen a saját ar­cu­la­ta, hogy másféle produkciókat vigyenek Badacsonyba, mint például Balatonboglárra?
N. V.: A Kultkikötő mindegyik helyszínéhez külön válogatunk előadásokat. Balatonszárszón és Bala­ton­feny­vesen inkább a családi és a gyerekprogramoké a főszerep. Balatonboglári helyszínünk most a leg­na­gyobb a déli parton (a balatonföldvári még átépítés alatt áll), ahol inkább a nagyobb koncertek és színházi produkciók kapnak helyet. Földváron a Széchenyi Villa „Kulipintyó” udvarán intimebb kamaraszínházi előadások lesznek láthatók, Badacsonyban a frissTeraszon pedig a friss zenei formációk és klubkoncertek várják a közönséget. Minden egyes helyszín megtalálta a maga arculatát.

Említette a balatonföldvári átépítést. Hol tartanak a munkálatok, milyen lesz az új épület?
N. V.: Teljesen megújul a nézőtér. Úgy kell elképzelni, hogy két félbevágott gramofoncső fog egymással szembenézni, fedett lesz a színpad és a nézőtér, ami alatt még egy stúdiószínpad is helyet kap. Nagyon komoly beruházás, egyedülálló helyszín lesz az egész Balatonon. Annak idején a Kultkikötő Balatonföldváron kezdte a működését, és nagy örömünkre szolgál, hogy év végére várhatóan befejeződnek a munkálatok.

Óriási lépés ahhoz képest, hogy 17 évvel ezelőtt katonai sátrakban kezdtek el dolgozni.
N. V.: Annak idején, amikor elkezdtem ezzel foglalkozni, minden színészi fizetésemet abba öltem, hogy legyen műanyag szék, amire le tudnak ülni a nézők. Édesanyámmal nemrég sétáltunk valamelyik este Balatonföldváron, és visszaemlékeztünk rá, mennyi bokrot és gazt irtottunk ki közösen 17 évvel ezelőtt, hogy a színpadként tudjon működni a hely. És most ott tartunk, hogy egy közel egymilliárdos beruházás gazdái lehetünk, úgyhogy ez nagyon-nagy dolog az életünkben. Nemcsak nekünk, hanem a város lakói számára is hatalmas öröm, hogy egy csodálatos kulturális intézménnyel leszünk gazdagabbak.

A Kultkikötő nemcsak nyáron várja a nézőket, hanem az őszi-téli-tavaszi szezon folyamán is. Nagyon más a közönség összetétele nyáron, mint a téli időszakban?
N. V.: Már nemcsak nyáron, hanem egész évben azt tapasztaljuk, hogy konkrét előadáshoz foglalják be a szállásaikat a vendégek, és ez egy nagyon fontos turisztikai üzenet azzal kapcsolatban, hogy a Kultkikötő nincs rossz nyomon, amikor a Balaton négyévszakos működését segíti elő a programjaival.

Milyen tematika mentén hívják meg a produkciókat?
N. V.: Balatonbogláron minden évben a kaposvári Csiky Gergely Színház előadása nyitja meg a szezont, ahova ezer szállal kötődöm. Innen hagyományszerűen mindig meghívunk egy produkciót. A darabok válogatásánál a produkciós munkatársakon kívül más kollégáink is hatalmas segítséget jelentenek: mindenki szereti a színházat, hogyha látnak egy-egy koncertet vagy színházi előadást, és azt mondják, érdemes lenne elhívni, igyekszem ezeket én is megnézni. A kaposvári évek során megtanultam, hogy a színházi nevelést már gyerekkorban el kell kezdeni, hiszen ők lesznek a jövő nézői. Ehhez tartom is magam, a legtöbb előadásunk gyerekeknek szól. Készülünk saját darabokkal is, ilyen lesz például a Szécsi Pál és Domján Edit tragikus szerelmét feldolgozó Csak egy tánc volt című előadás, amely utána bemutatkozik az ország más színpadain is.

Ezen a nyáron is temérdek programmal készülnek, kiemelne közülük párat?
N. V.: Mindenképpen szeretném kiemelni a kaposvári Csiky Gergely Színház Kartonpapa című előadását július 2-án Balatonbogláron és az önálló bemutatónkat, a Csak egy tánc volt című előadást július 1-jén. Balatonfenyvesen lesz az Aranyakkord Kiss Tibivel, Vastag Gáborral és Gábor Andorral, a balatonszárszói helyszínt Oláh Ibolya koncertjével nyitjuk, Badacsonyban nagyon várom Mező Misi klubkoncertjét, az alsóörsi AMFI-ban pedig a vígszínházi fiúzenekar, A GRUND koncertjével indítjuk a nyarat.