Rising Sun – A Gangaray Dance Company bemutatója
2022. június 14. /

Az élőzenés produkciót korunk változásai és az előttünk álló új értékek felismerésének igénye táplálja. Mindannyiunk számára érezhető a világban zajló sötétség, melyet lassan felvált egy új
világ, egy új fény. Mintha újra felkelne a nap. Új energiák képződnek, amelyek talán eddig ismeretlen helyekre fogják kalauzolni a nézőt. Ezt a dübörgő és koncentrált energiát kutatja a Rising Sun című előadás. A Nemzeti Táncszínház nagytermében május 14-én bemutatásra ke­rü­lő előadást a társulat eddigi munkásságához hűen ismét a zeneiségre épített energiák halmaza jellemzi. A produkció az elemi és ősi ener­giá­kat megmozgatva egy dinamikus, ámbár meditatív mozgásra épülő energiák összesége. A csendet mint zeneiséget nem kímélve fogja nézőit belső tájakra hívni, ahol a zajos zenei kavalkád és az egyének színeit és karakterjegyeit rántja majd elő. A zene és a tánc harmóniája életünk drámáit is könnyeddé változtatja. Együtt, még a távoli ősi­dők­ben keletkeztek. Útjaik később elváltak, de megmaradt az egymásra utaltságuk érzete. A szerkesztésben sok a közös vonás, amely össze­tartja őket: a ritmus, az ütem, a párhuzam, az ellenpont és a szó­la­mok. Kusza, izgalmas és bonyodalmas, már-már átláthatatlan, mégis matematikai pontossággal leké­pez­hető, kísérteties viszonykavalkád összegzi az előadást. Az együttest jellemző érzéki mozdulatvilág tisztasága, annak egyedisége és összetéveszthetetlensége egy buja és dúsan mozgalmas színpadi világot kelt életre.
A Rising Sun (Felkelő nap) útját igyekszik bemutatni az előadás. A kohéziót kutatja, keresi. Milyen síkon működhet, működhetnek együtt az energiák?
Nincs szükség feldolgozásokba bonyolódni, ezzel is megengedve a tánc invencióját megjelenni. Álla­po­tokat, érzeteket és lehetőségeket keres egy adott témában, ahol nem a már eldöntött és megélt történések határozzák meg az előadást.
A táncművészek jelenlétével, illetve testhasználatával együtt a Nemzeti Táncszínház kimagasló technikai lehetőségeivel találkozik a ritmus és a jelmez, így hozva létre egy egységet.
A Gangaray Dance Company elmúlt éveinek felettébb energikus lendületét most élő zenével szeretné to­vább fokozni. Az együttes darabjaira jellemzően a művészeti vezető Hámor József / Gangaray Experimental Music mellett a Vörös Emil által vezetett Ataru Taiko ütőegyüttes közreműködésével folytatja tovább mun­kás­sá­gát. Az előadás eddig még nem látott és tapasztalt folyamaton megy át. A darab mozgásanyagát Maday Tímea Kinga, az együttes igazgatója és vezető táncművésze alapozza meg, amit Hámor József, az együttes művészeti vezetője komponál és rendez színpadra.
Az országban egyedülállóan a „ritmizált elegancia”, az „energiahajlítás festészete” és a „dimenziók kom­po­ná­lása” kifejezések egyaránt kiválóan jellemzik a társulat munkáját. Egyedi mozgásnyelvezete magas szintű tánctechnikai képzettséget, dinamizmust, precizitást, szuggesztív előadásmódot, kiemelkedő ze­nei­sé­get és ritmusérzéket követel.
A Gangaray előadásai konkrét történetmesélés nélkül a testben rejlő végtelen lehetőségekre, a zene és tér kapcsolatára fókuszálnak, így a mozdulat elsöprő kifejezőereje képes új dimenziókat létrehozni.
A társulat küldetése, hogy előadásaival világszínvonalon képviselje a tiszta tánc értékét és hangsúlyozza annak létjogosultságát a kortárs táncművészetben.
Stáblista
Táncművészek: Bali Boglárka, Baumgartner Krisztina, Gombos Dorottya, Kovács Enikő, Maday Tímea Kinga, Szalay Attila, Elisa Insalata, Varsányi Zoé Szonja, Fekete Zsófia Koreográfus: Maday Tímea Kinga Rendező: Hámor József Fénytervező: Pető József Zene: Hámor József, Ataru Taiko ütőegyüttes Kosztüm és kivitelező: Kasza Emese

Az előadás a Nemzeti Táncszínházzal közösen létrehozott produkció. Az előadás bemutató. Időtartam: 50 perc.

TÁMOGATÓINK: Nemzeti Táncszínház, MMA, Kortárs Táncművészetért Alapítvány, COTEDA Kortárs Táncművészeti Nonprofit Kft., Gumitégla Kft., HERITAS Tőkebefektetési Tanácsadó Kft.