Nemzetközi porondon a Csárdáskirálynő!
2023. június 10. /

2023. június 3. és 11. között a Csárdáskirálynő(k)é a főszerep a Budapesti Operettszínházban, hi­szen három nemzet „mérkőzik meg” saját feldolgozásával Kálmán Imre klasszikusából a Csárdás­ki­rály­nő Fesztivál keretein belül.
[kep3]A francia Compagnie Lychore / Aix les Bains’Lyric Operett Fesztivál közös produkcióját június 7-én láthatja a közönség. „Nagy megtiszteltetés és izgalmas színházi kihívás, hogy a 10. Színházi Olimpia meghívására előadhatjuk Budapesten „Princesse Czardas” című előadásunkat. Kálmán Imre zenéje egyszerre pezsdítő és nosztalgikus, amely azonnal megérintette a francia emberek szívét és lelkét.” – nyilatkozta Jean-François Vinciguerra, az előadás rendezője.
A francia művész maga is sokoldalú alkotó: rendező, színész és bass-bariton énekes, aki a darabban Liebensdorf herceg szerepét alakítja. Rendhagyó módon közelíti meg az előadást, térbeli és időbeli utazásra invitálva a nézőket. A történet egy filmforgatás helyszínén játszódik az első világháború idején, ahol minden készen áll arra, hogy filmre vegyék a főhősök, Sylva Maresco és Edwin von Liebensdorf szerelmi történetét. Félreértések, kimondatlan apró nézeteltérések, társadalmi konvenciók, amelyeket jól ismerhetünk már Szabó István, Joseph Roth vagy Arthur Schnitzler műveiből. Vonzó, sőt szédítő erővel bír még a szerelemben is a társadalmi felemelkedés lehetősége, ez nemcsak Sylva és Edwin, de Stázi és Bóni gróf kapcsolatában is megfigyelhető. Ám az érzelmek elfojtása, a hatalmi játszmák és az igazsággal való zsonglőrködés háló­jában végül mindenki csak ugyanarra vágyik: a szabadságra.

A nagyszabású produkció szereplőgárdáját kiváló francia énekes-színművészek alkotják, akiket a francia közönség már jól ismer opera- és operettelőadásokból. Főbb szerepekben Erminie Blondel (Sylva), Ève Coquart (Stázi), Estelle Danvers (Liebensdorf hercegnő), Antonel Boldan (Edwin), Philippe Do (Bóni gróf), Philippe Ermelier (Feri bácsi), Yvan Rebeyrol (Rohnsdorf ezredes) lesz látható.
Estelle Danvers koreográfiájával – aki egyben a Lyrique d’Aix-les-Bains fesztivál művészeti igazgatója – a zene tökéletes összhangba kerül a dramaturgiával, kreatív megoldásai árnyalják és sajátossá teszik Kálmán Imre művének színeit.

Egy vibráló, megindító, humorban gazdag előadás, amely sokféle érzelmet vonultat fel egy korszakból, ahol meg kell védenünk az elveinket és értékeinket, pedig nem tudni, a csárdás dallamán kívül mit hoz a holnap... de hát erről szól az élet, nem igaz?