Nagykorú lett a PanyolaFeszt – A rendezvény 18 éves
2024. július 07. /

Gyermekzsivaj, néptáncosok, népzenészek, fúvósok, világzene, kerékpártúra, szatmári ételek és remek hangulat tölti meg minden augusztus első hétvégéjén Panyola utcáit immáron 18 éve. Idén sem lesz másképp, hiszen már lázasan folyik a szervezés. Muhari Zoltánt, Panyola
polgármesterét, az esemény főszervezőjét kérdeztük az idei fesztiválról.

M. Z.: Felnőtt lett a fesztiválunk. Generációk nőttek fel ezen az ese­ményen, és talán mi is. Egy 500 fős kis faluban, a keleti határhoz kö­zel nagy dolognak számít, ha egy rendezvény ennyi időt megél. Talán mi is ezzel együtt váltunk felnőtté. Minden esztendőben szerettünk volna olyan kulturális csemegét adni, ahol mindenki jól érzi magát. A kezdetekben megjelent babakocsis gyerekek fiatal felnőttekké váltak, ma már ezek az ifjak önállóan jönnek hozzánk, nagykorúak lettek a fesz­tiválunkkal egy időben. Nekem is felnőttek a gyermekeim, mindig jó érzéssel tölt el, ha az emlékeim között idézzük fel a feszti­vál­hangulatot. Panyola ebben is segített. Megtanított minket értéket teremteni a meglévő szatmári értékeink megőrzésével. Minden évben törekedtünk olyan programot kínálni, ahol családok közösen minőségi kulturális élményt kapnak.

Hogyan lehet a fesztivált évről évre színesíteni, mindig valamilyen új elemmel megtölteni?
M. Z.: Kell, hogy adjunk minden esztendőben valamilyen újdonságot, picit eltérjen az előző évtől, hogy olyan emléket vihessen haza az ide érkező, hogy érdemes volt újra „...hazajönni” – ahogy hirdetjük szlogenünkkel. Igyekszünk a vidék értékes látnivalóit is beépíteni programunkba. Mindig olyan elemeket találni, amelyekkel a természeti értékeinket, a vidéki hangulat báját is felfedezheti a hozzánk érkező. Büszkék vagyunk arra, hogy 2024-ben a Beregi Kör lett az év kerékpártúrája, a fesztiválozóink idei legnagyobb turisztikai eseményünket is felfedezhetik, megcsodálhatják a Bereg szépségét. De nemcsak a bringásoknak ajánlunk kiváló programot, hanem a gyerekeknek is. Idén is külön figyelmet szentelünk a diófás ligetünkben a gyermekeknek, ahol szinte egész nap aktív programot kapnak a gyerkőcök népi játszótérrel, a Kuckó Művésztanyával, kézműves foglalkozásokkal a nádudvari kézművesek segítségével, a Meseszó Egyesület programjaival. Nem maradhat el a kicsiknek szóló Kertmozi, ahol a papírdobozokból készített autókból nézik a gyerekek a meséket. Lesz lovasbemutató és íjászkodás a Szamos-parton, Palaj-Party a Tiszán, ahol a Kelet Brass Band ad fergeteges koncertet az érintetlen Tisza-parton fürdőzőknek, napozóknak. A legendás Kaláka együttes Kaláka 55 című koncertje elrepít mindenkit egy csodás időutazásra. A műsor válogatás a körülbelül 50 lemezen szereplő, 300 költő verseire írott 1300 dalból, hisz a Kaláka verseket énekel, életkortól függetlenül minden generációnak. Nagy örömünkre ismét fellép nálunk a Fitos Dezső Társulat, idén a Taven baxtale! című műsort hozza el színpadunkra. Különleges helyszínünk a Levendula porta, ahol fellép az ifj. Balázs Elemér – Lugosi Ali duó, és Fabók Mancsi Báb­szín­háza is remek előadást ígér. Külön programot biztosít a Helyipiac.hu Egyesület a NEA támogatásával a Gömbjuhar Kisszínpadon, ahol fellép a Kucu Banda, a Kacaj zenekar, a Kelet Brass Band, Heit Lóri zenekara és még sokan mások. Másik fő támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap, aminek a rendezvényünk nagyszínpadán látható produkciókat köszönhetjük, mint a Kaláka, a Fitos Dezső Társulat, a Fanfara Complexa, a Zűrös Banda, és itt adnak néptáncelőadást a nagyecsedi és nádudvari együttesek is.
Miért szeretnek Panyolára jönni az ide érkező vendégek?
M. Z.: Mi nem korosztályokat szerettünk volna szórakoztatni, hanem családokat, baráti társaságokat. Adott a gyönyörű vidéki, még szinte érintetlen környezet, erre építkezünk. Aki ide eljön, az lelassul, megkapja a flow-érzést, helyi termékekből fogyaszt, amelyeket az itt élő emberek készítenek, főznek a fesztiváltéren sorban. A jókedvet és a hangulatot elősegíti a híres panyolai pálinka. A falu közepén alakítottuk ki fesztiválterünket, amely a legjobb találkozópont. Közvetlenül mellette van a diófákkal árnyalt játszótér és körülötte a gyermekprogramok, ezért nem kell a gyermekeket félteni, mert a különböző korosztályok együtt tudnak fesztiválozni. Nekünk fontos, hogy ezeket a lehetőségeket együtt, egy közösségként éljük meg a vendégeinkkel, hiszen 18 éve azonos a jelmondatunk: „…mintha hazajönnél”.

www.panyolafeszt.hu
Facebook: PanyolaFeszt