Nyáresték, kísértetkalandok és élő történelem
2024. augusztus 04. /

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban nyáron is különleges élmények várják a láto­ga­tókat. Élő történelem, bringatúrák, kiállítások, a szentendrei Skanzen 75 hektáros természeti környezete kínál tartalmas kikapcsolódást az érdeklődőknek.

A parasztházak között sétálgatva vagy akár két keréken gurulva a gyönyörű természetvédelmi területen megismerhetik kicsik és nagyok a magyar nyelvterület népi építészetét és életmódját, ahol a porták, ligetek, játszóterek ideális szórakozást jelentenek az egész csa­lád­nak. Az élő történelem látványosság korabeli szereplői régmúlt korok mindennapjait keltik életre. Bepillanthatunk a századfordulós erdélyi kisváros mellett a molnárok és a malmok életébe. Az aktív helyszí­ne­ken fűszer- és gyógynövények titkai mellett őrle­mé­nyek­kel ismerked­hetünk, vagy beöltözhetünk korabeli ruhákba.
Az Erdély épületegyüttes a helyszíne Kertész Erzsi kiskamaszoknak szóló detektívregényének, a Hat sértett kísértetnek. A könyv olvasása előtt vagy után érdemes egy kirándulást tenni a cselekmény hely­szí­nére, ahol megismerhetik a látogatók az erdélyi kisváros lakóit és helyszíneit – a postát, a kávéházat, a gyógyszertárat –, felfedezhetik a divatáru-kereskedő polgári laká­sának szobáit, és betekintést nyerhetnek az örmény konyha rejtelmeibe.
Két új időszaki kiállítás is nyílt a Skanzenben. A KOCKAHÁZ. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel a Skanzen Galériában, a Felső- Tiszavidék tájegység Sonkádi csűrben a Tánc – Európa élő öröksége mozgásban címmel látható kiállítás. A tárlatban ízelítőt kaphatunk Magyarország mellett Norvégia, Görögország, Szlovénia, Belgium és Románia tánckultúrájából.
A múzeum nyáresti hangulatát megtapasztalni vágyók augusztus 26-án a Danube Classics Szimfonikus Zenekar előadásában a legnagyobb hollywoodi filmek zenéi közül hallhatnak válogatást. Horváth Gábor karmester vezényletével felcsendülnek a Híd a Kwai folyón, a Pókember, az Aladdin, A szépség és a szörnyeteg, A Keresztapa, a Gladiátor, a Schindler listája vagy A Karib-tenger kalózai jól ismert dallamai.