Szellemcsont
2024. október 16. /

A A Trafó Galéria új, szeptember 6-án nyílt évadnyitó kiállítása október 27-ig várja az érdeklődőket a Trafóban. Technologie und das Unheimliche (T+U) kiállítása a Trafó Galériában

A Szellemcsont a Technologie und das Unheimliche (T+U) kollektíva immár tízéves alkotói és elméleti praxisába nyújt betekintést. Archeo­lógia, geológia, filozófia és spekulatív futurizmusok összekapcsolása során a kollektíva egy olyan művészeti ásatásra invitálja a látogatókat, ahol régi-új alkotótársakkal együttműködve tárul fel a technokultúra kísérteties tudattalanja.
A kiállításon Hynek Alt, Borsos Lőrinc, Aleksandr Delev, Erdély Mik­lós, Fridvalszki Márk, Győrffy László, Insane Temple (Stach Szumski & Nestor Peixoto Aballe), Július Koller (JKS), Komoróczky Tamás, Nemes Z. Márió és Trapp Dominika munkái láthatók. „A kiállítás címe Hegel kritikai felvetésére utal, miszerint a szellem csontnak is tekint­hető. Paleohantológiai szempontból ez a gondolat úgy értelmezhető, hogy az emberi létezés valójában egy nem-humanista anyagiság fan­tomszerű maradványának is felfogható. UFO ergo sum. Nemcsak állandó (meg)kísértések körforgásában élünk, hanem magunk is kísértetek vagyunk. Ez nemcsak a művészeti gyakorlat tematikáját határozza meg, hanem a művészet történetéhez való hozzáállást is. A kísértetek közössége kísértetidézések keretében örökíti tovább magát. A kiállítás tehát nemcsak elátkozott ásatásnak, hanem egy szeánsznak is tekinthető, aminek keretében a T+U múltjából felbukkanó fantomok összekeverednek a magyar és nemzetközi művészet ektoplazmájával.” – Nemes Z. Márió.