T.S. Spivet különös utazása
2014. október 24. / Gulya István

Kétszeresen nehéz feladat elé állította magát Jean-Pierre Jeunet, amikor Reif Larsen regénye adaptációjára vállalkozott. Az írás ugyanis az utóbbi idők egyik legsűrűbb, legegységesebb és legkomplexebb írásműve, másrészt gyerekfőhős áll a történet középpontjában,

kiskorú színésszel dolgozni pedig mindig nagyobb kihívás, mint felnőttel forgatni. Jeunet mindkét szempontból jól teljesített, A T.S. Spivet különös utazása szívmelengető élmény, a francia rendező élet­mű­vé­nek sikerült opusai közé tartozik.
A kiskamasz T.S. Spivet (Kyle Catlett) egy montanai farmon él, szövi az álmait, rajzolgatja (zseniális) térképeit, teszi tudományos fel­fe­de­zé­seit, míg csibész ikertesója cowboy-késztetéseit éli ki, nővére meg szép­ség­ki­rály­női babérokra tör. Nagyon más, mint a többiek. Kü­lö­nös­sé­ge – tehetsége – különös utazásra viszi: a washingtoni Smithsonian Múzeum a rangos Baird-díjjal jutalmazza egyedi találmányáért, mire a fiú elhatározza, személyesen veszi át az elismerést. Mást nem is nagyon tehetne, mert beszédet is kell tartania. Egyedül kerekedik fel, szerettei tájékoztatása nélkül (nyilvánvaló, hogy ezt az odüsszeiát magányosan kell véghezvinnie). Az utazása legalább annyira történik a fizikai térben, kalandoktól kísérve, mint a lelkében és szellemében.
Sikerültebb és sikerületlenebb regényfeldolgozások után (a jobbak közül: Martin Scorsese Brian Selznick-adaptációja, A leleményes Hugo és egy vitathatóbb: a Wachowski testvérek és Tom Tykwer David Mitchell-feldolgozása, a Felhőatlasz) Jeunet filmje eltalált alkotás. A gyermekszereplő (Catlett) tökéletes, az eredeti mű imponálóan gazdag szövetének megjelenítéshez talán nem is volt jobb választás, mint a vizuális költészetben utánozhatatlan gall direktor (aki megfelelően tudja alkalmazni a térdimenziós megjelenítést is). Amikor az Amelie csodálatos életében a főhős leányzó a fülére cseresznyefüggőket biggyesztett, ujjaira eperszemeket húzott, és így kacsázott a csatornaparton, akkor tisztára olyan volt, mint most a kiskorú Spivet: a gyermeki lét hétköznapi csodája és tisztasága nyilvánult meg benne.

T.S. Spivet különös utazása (6)
(The Young and Prodigious T.S. Spivet)
Magyarul beszélő, francia-kanadai családi film
Rendező: Jean-Pierre Jeunet
Főszereplők: Kyle Catlett, Helena Bonham Carter, Robert Maillet, Judy Davis
105 perc
Forgalmazó: MTVA
Már a mozikban