A séf
2014. október 24. / Gulya István

Az ételeknél is előfordul, hogy valami nem az, aminek látszik. Ez a film sem gasztromozi, hanem családi, pontosabban: családbarát vígjáték. A korhatáros viccelődést mellőző, érzelmekkel dúsított. Pedig azt gondolná a néző, hogy egy Jon Favreau szerzői filmben (írta, rendezte,

producerként működött közre, és a főszerepet is magára osztotta) har­sány, kevésbé illedelmes, ám annál szórakoztatóbb poénok fognak sor­jáz­ni, különösképp, hogy a ma első számú mozi-vagánya, Robert Downey Jr. is a nevét adja hozzá. De nem.
A séf – sokak bánatára – nem a Bárbarátok, de – még többek örömére – nem is a Páros mellékhatás (ha már Favreau írói munkái nézzük). Persze mivel A séf szakácsmiliőben játszódik, értelemszerűen ételekkel vagyunk traktálva. De nem ez a lényeg, hanem hogy a neves séf, Carl (Favreau) amennyire otthonosan mozog a konyhaszekcióban, annyira esetlen az életben. Múlt századi darab a multimédiában és marketingben, és egyenesen őskövületnek számít az apai érzelmeket illetően. Nem a kor embere, tébláb alak, idejétmúlt és megvalósítatlan ideákkal. A képességei leminősítésére válaszul adott, a Twitteren világgá kürtölt, óvatlan étteremkritika-riposztja után a főnök (Dustin Hoffman) lapátra is teszi, ex-felesége (Sofia Vergara) nógatására és az ex ex-fiúja „önzetlen” segítségével azonban felkerekedik egy büfés furgonnal, hogy jóllakassa Amerikát. Útjára vele tart hű barátja, Martin (John Leguizamo) és fia, Percy (Emjay Anthony).
Ha nem akad európai torkunkon az amerikai alapszentencia – valósítsd meg álmaidat –, kellemes perceket szerez a főhős séf apaként történő fejlődése, a nullától egész messzire jut. A rutinos Favreau-val remek kettős alkot Emjay Anthony, és bár a poénok inkább kedvesek és bájosak, mintsem a térdcsapkodós fajtából valók, A séf minőségi családi kikapcsolódást nyújt. Az pedig már csak hab a tortán, hogy Favreau ételfilmjéhez a Vasember sorozat (amiből kettőt ő dirigált) sztárbarátait nyerte meg (Downey Jr., Scarlett Johansson), kiegészítve további cimborákkal (Vergara, Hoffman, Oliver Platt, Bobby Cannavale). Guszta.

A séf (6)
(Chef)
Amerikai, szinkronizált film
Rendező: Jon Favreau
Főszereplők: Jon Favreau, Scarlett Johansson, Robert Downey Jr., Sofía Vergara, Dustin Hoffman, John Leguizamo, Bobby Cannavale, Oliver Platt, Garry Shandling
114 perc
Forgalmazó: Big Bang Media
Bemutató: 10. 02.