Ősbemutatóval nyit a Turay Ida Színház a Józsefváros színházépületében
2014. október 25. / Szabó Anikó

A tizennégy éve sikeresen működő utazó színház 2014 őszétől az elmúlt hónapok alatt gyönyörűen felújított Kálvária téren álló, volt Józsefvárosi Színházban kezdi meg első évadát. Ahogy a tér, úgy a színház épülete is megújult.
Színes repertoárja izgalmasnak és különlegesnek igérkezik. Októberben az első bemutató Topolcsányi Laura: Bubamara című musicalje, amely kifejezetten a színház megnyitására készült, és amelynek zenéjét az Első Emelet zenekarból ismert Berkes Gábor szerezte. A darabról két olyan színművésszel beszélgettünk, akik már évek óta erősítik a Turay Ida Színház csapatát.
Ha jól emlékszem, 2006 óta játszom ennél színháznál – gondol vissza a kezdetekre Bregyán Péter színművész –, Herczeg Ferenc: Kék rókája volt az első darabom. Jól éreztem magam ebben a családias tár­su­lat­ban, így szívesen vállaltam el a további felkéréseket. Úgy gon­do­lom, az, hogy a Turay mára egy érett társulat, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy játszuk például Shakespeare Rómeó és Júliáját, amelyet a színházak olykor óvakodva vesznek elő, hiszen akkor ér­de­mes bemutatni, ha vannak hozzá színészi „erők”, illetve ha van hozzá rendező. Ahogy igaznak vélem ezt az októberben színpadra kerülő Topolcsányi Laura-darab, a Bubamara című ősbemutatóval kap­cso­lat­ban is. A bubamara cigány nyelven katicabogarat jelent. Ez egy na­gyon szép szerelmi történet, amelyet a világirodalomban már sokszor és sokan feldolgoztak. Ez egy igazi józsefvárosi West Side Story! A cigánylány és a magyar ifjú története olyan kérdésekre igyekszik választ adni, amelyek egyelőre megoldásra várnak mind a társadalom, mind a politika részéről. A választ feltehetően egymás megismerésében találjuk meg. Én egy cigány származású pedellust játszom. Olyan „isteni” figurához hasonlítható a darab szerint, aki a konfliktushelyzeteket a bölcsességével oldja meg. Nagyszerű színészi lehetőség ez a szerep. S ahogy a próbákon számomra kiderült, a Kálvária téren újjávarázsolt volt Józsefvárosi Színház épülete kiváló játszóhelye lesz az olyan látványos, zenés daraboknak, mint amilyen a Bubamara című musical.

Hűvösvölgyi Ildikó immár tíz éve játszik a Turay Ida Színházban.
– Rengeteget utaztunk, nem volt könnyű a vándorszínészi élet! Beülni a buszba délután 3-kor és hajnalbanr kiszállni belőle! De ha az ember szereti, amit csinál és jó társasággal van körülvéve, elfogadja és megszokja ezt az életet. Igyekeztem hasznossá tenni a hosszú utakat: tanultam, olvastam, beszélgettünk vagy csak egyszerűen aludtam... Sokat voltam távol a családomtól és ez olykor rossz érzéssel töltött el, de cserébe jó előadásokban játszhattam a minket szerető közönségnek. A 10 év alatt 22 bemutatóm volt, jobbnál jobb karaktereket és főszerepeket játszhattam, és nem csak zenés darabokban. Végtére is a színművészeti főiskola prózai szakán végeztem 1975-ben. Legkedvesebb szerepem a Bíróné volt a Mikó István rendezte Sári bíróban, valamint szívesen játszottam Gobbi Hildát Topolcsányi Laura Csillagok között című darabjában. A most induló évadban az új „kőszínházunkban” az első bemutatóm, ahogy Bregyán Péter is említette, a Bubamara lesz, amely darab szerint a fiam (Sövegjártó Áron) beleszeret egy roma lányba (Bódy Barbara), és ezzel elindul egy fordulatokal teli szerelmi történet, amelybe minden „szereplő”, a tanárok, a barátok és természetesen a szülők is igyekeznek „beleszólni”. Egy anya mindig a legjobbat akarja a gyerekének, de nem mindig jól. Mint kétlányos anyuka mondhatom, hogy sokszor a megismerés és az elfogadás helyett kimondunk olyan mondatokat is, amelyeket nem kellene, és nem hagyjuk, hogy a gyerekeink maguk jöjjenek rá, valóban jól választottak-e. El sem hiszem, hogy ez a sokat próbált társulat végre révbe ért, igazi kőszínházi körülmények között próbálhatunk és játszhatunk a budapesti közönségnek. Azért a vidéki nézőinkhez sem leszünk hűtlenek, továbbra is megyünk mindenhová, ahol szívesen látnak!