Olaszrizling Október
2014. december 01. / Illés Mihály

A Winelovers szervezői csapata nem viccel: a stabilan működő, népszerű Furmint Február mellett immár állandó boros rendezvénynek tekinthető az Olaszrizling Október is, de nem feledkeznek meg a kékfrankosról és a francia világfajtákról sem, amelyeknek szintén különálló rendezvényt szentelnek.

(Utóbbinak éppen novemberben.) Ide sorolhatjuk, hogy a kis csapat saját rendezvénye immár a Magyar Borok Bálja is. Most már tényleg csak a Debrői Hárslevelű December maradt ki a sorból, de ami késik, nem múlik.
A második alkalommal megrendezett Nagy Olaszrizling Kóstoló új helyszínre, a Sofitel szállodába került, ami nem volt alaptalan döntés: a különtermek és a rendelkezésre bocsátott folyosó kellő vál­to­za­tos­ság­nak tudott helyszínt biztosítani október 11-én. A mesterkurzusok egy óriási különtermet foglalhattak el, ami a kulturált borművelődést tette lehetővé, szakavatott és precíz személyzettel, kiváló oktatókkal és persze nagyszerű borokkal. A felső szint már kicsit zsúfoltabbnak bizonyult, egyes „pincészetek” előtt könnyen bedugult a tömeg, egymást érték a hátak, de egy ilyen fontos boros rendezvényen úgyis mindenki barátja mindenkinek, ez tényleg a legkevesebb. Az olaszrizlingek pedig a legjobb formájukat mu­tat­ták, és nemcsak azért, mert szép számmal jöttek „autentikus” horvát termelők is, hanem azért is, mert üdítő kivételként ezúttal a megfelelő fogyasztási hőmérsékletről is sikerrel gondoskodtak a szervezők, ami más fehérboros eseményen sokszor élvezetet csökkentő hibaforrás szokott lenni. A kiváló hazai borokról a műfajban legerősebb balatoni, badacsonyi, somlói borászok gondoskodtak, de nem volt szégyenkeznivalója a Mátrának, Egernek sem.