Cangiante színhasználat
2014. december 04. /

A színváltó, színjátszó hatással élő pigmenthasználat a festészetben Firenzében és környékén tűnt fel a 14. század vége felé. A tanulás, gyakorlás évei alatt a műhelyekben, szoros szakmai közösségekben élő és egymással rivalizáló fiatal festők technikai újításai azonnal közkinccsé váltak, amint egy-egy új műtárgy megjelent a közönség előtt.

Az új anyaghasználatok, receptek kéziratos formában terjedtek a festőműhelyekben. A cangiante színjátszó hatást, vagyis a színek bi­zo­nyos kombinációival a keleti selymek optikai ragyogását meg­i­déz­ni képes eljárást sokan kipróbálták, hagyományos technikákkal fatáblára, falfelületre, majd vászonra festve. Ezek a cangiante részletek minden esetben drapériát, öltözéket jelenítenek meg valamelyik fontos sze­mé­lyen, a kompozíció egy kiemelten jelentős alakján.
Keserü Ilona 2001 óta kutatja a színváltó hatások lehetőségeit – elsősorban festészeti gyakorlatában, másrészt történeti vo­nat­ko­zás­ban, illetve a fizika, optika jelenségei, törvényei felől is vizsgálódva, a nagy európai múzeumok gyűjteményeiben szemlélődve. A Szép­mű­vé­sze­ti Múzeumban ezekből az új kísérletekről láthatunk válogatást.

Szépművészeti Múzeum
12. 14-ig