Minden alkalom adja
2014. december 30. / serzsi

Hegyi Barbarának a főzés és a vendéglátás a szenvedélye. Az Aranykönyv-díjas Abraka babra után újabb szakácskönyvvel jelentkezik. Ha gyorsan elkészíthető, egyszerű, finom ételekre és jó hangulatú családi történetekre vágyunk, az Alkalomadtán mindig kapóra jön.

Megsértődnél, ha alkalomadtán leszakácsnőznének?
H. B.: Csak felszakácsnőzni lehet valakit. Viccen kívül, sosem akar­tam profi szakács lenni. Talán akkor nem is élvezhetném annyira a fő­zést, az anyagokkal való játékot, a „hozzávalókból” kinyerhető krea­tivitást. Ha profi lennék, biztosan nem tudnék önfeledten örülni az eredménynek.

Gyúrsz a sikerre, mintha csak egy színpadon állnál?
H. B.: Naná! Nyújtok és szaggatok is. Ráadásul a siker pontosan olyan közvetlenül élhető meg az asztalnál, mint az előadás végén. Az elragadtatottság azonnal mérhető, a színpadon a tapsból, az asztalnál a mohó tekintetekből, a nyelések szaporaságából, a rebbenő orr­cim­pák­ból. Asztalnál egyébként is igazmondóbbak az emberek, mint a színházban. A színházban az elsuttogott gratulációkat a súlyán kezeli az ember. A vendégeimen, a csa­lád­tag­jai­mon azonnal látszik a véleményük. Meg is mondják: ez finom, ez nem. Bár ez az utóbbi sokszor az új ízektől való idegenkedés miatt van. Ezt nem is értem.

A te kísérletező alkatodhoz alkalmazkodnia kell a családodnak is?
H. B.: Ellenkezőleg. Én alkalmazkodtam hozzájuk. Nálunk nem lehetett valamit nem megkóstolni, nem kipróbálni. Nem lehetett pofákat vágni a tányér fölött. Nagy családom van, a rokonaimat sokfelé vetette az élet, sokféle ízt, sokféle izgalmas nyersanyagot, konyhai fortélyt hoztak a nagy, közös, családi konyhába. Barátaim, kollégáim is esznek nekem. Olyankor mindig hozzák az új recepteket is. Én meg gyűjtök, rendszerezek, felhasználok, mixelek, mert alkalom az mindig van, és minden alkalom jó egy kis (nagy) főzésre.