Az alkotó géniusz – In memoriam Lechner Ödön
2015. január 01. /

Lechner Ödön halálának 100. évfordulója alkalmából kiállítással és az azt kísérő konferenciával emlékezik meg az UNESCO világörökségi jelöltlistáján szereplő építész életművéről az Ipar­művészeti Múzeum.

Az elmúlt évtizedekben jelentős mértékben át­ér­té­ke­lődött Lechner Ödön építészeti hagyatéka. A lechneri formák gazdagsága, újító épí­té­sze­ti megoldásai, egyéni stílusa kiemeli őt a hazai építészek sorából, és egyenesen a 19. század végén alkotó halhatatlan, világszínvonalú építészek élvonalába sorolják, többek közt a katalán Antoni Gaudí, a belga Victor Horta, a skót Charles Rennie Mackintosh vagy az osztrák Otto Wagner mellé. A mester világörökségi címre jelölt életművét többek között a kőbányai Szent László-templom, a kecskeméti Vá­ros­há­za, a budapesti Iparművészeti Múzeum, a Magyar Földtani és Geo­fi­zikai Intézet, valamint a Postatakarékpénztár képviseli, de kisebb léptékű művei is fantáziagazdag részletekkel lepnek meg minket.
A kiállítás kronologikus sorrendben vezeti végig a látogatót az építész pályáján, kiemelve azokat a hatásokat, impulzusokat, amelyek meg­ha­tá­ro­zó módon alakították személyiségét, hatottak építészeti munkásságára is.

Iparművészeti Múzeum
2015. 05. 31-ig