Mulasics-retrospektív
2015. január 22. /

Mulasics László (1954-2001) a 80-as, 90-es évek hazai képzőművészeti szcénájának talán legmeghatározóbb alakja, a korszak egyik legtöbbet kiállító magyar művésze. Pályája elejétől sorra nyíltak kiállításai, számos csoportos és egyéni tárlaton láthatta a közönség munkáit itthon és külföldön egyaránt. Halála óta is rendszeresen rendeztek műveiből az egyes korszakokra

koncentráló kiállításokat, ám most, annak apropóján, hogy a művész idén lenne 60 éves, a Várfok Galéria egyfajta összegzésre vállalkozik. A galériában és a Várfok Project Roomban megnyíló kiállítás Mulasics első retrospektív jellegű tárlatának tekinthető, amely a kezdetektől, azaz a heves gesztusok által meghatározott, vastag festékrétegbe ágyazott figurális kompozíciókból kiindulva, a geometria térhódításán át egészen az utolsó alkotásokig igyekszik bemutatni az egye­dül­ál­lóan gazdag művészpálya ívét.
A felhevített forró viasszal való alkotás az idők folyamán összeforrt Mu­la­sics nevével. A 80-as évek pszeudo térképeit, alaprajzait, archaikus építményeit a 90-es években felváltották a leviaszozott fotóprinteken megjelenő művészettörténeti idézetek, fizikai ábrák, csillagászati esz­kö­zök és diagramok. Az utolsó évek élénk színei, az új életre kelt nö­vényi ornamentika, vegyítve a tudományos ábrákkal vagy geometrikusabb struktúrákkal, egy újabb korszak indulásának jeleit mutatták, mely 13 évvel ezelőtt váratlanul és nagy hirtelenséggel tört ketté.

Várfok Galéria (I., Várfok u. 11.)
01. 31-ig