Berlinale 2015
2015. február 19. / Szalóky Bálint

Ha új év, akkor új fesztiválszezon! Az isten háta mögötti Sundance európai viszonylatban nem sok vizet zavar, ellenben Berlinbe könnyű átugrani: ha február 5. és 15. között megyünk, a világ egyik leglátogatottabb (évente 300 000 eladott jeggyel büszkélkedő) filmfesztiváljába is
belecsöppenhetünk. Néhány kuriózum az idei mezőnyből.

A szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey)
Az ígéret: A nagyjából minden kritikus által gyűlölt, az Alkonyat-generáció szado-mazo softcore-jaként lesajnált regénytrilógiát 2011-es megjelenése óta világviszonylatban 100 millió példányban értékesítették, a huszonéves egyetemista lány és a milliárdos szépfiú szexuális kicsapongásainak krónikája tehát mégiscsak megmozgatta a célközönség fantáziáját.
A filmfeldolgozás tuti siker, biztosan azok is jegyet váltanak rá, akik azt sem tudják, mi az az Alkonyat.
Alkotók: A két feltörekvő sztárt (Melanie Griffith és Don Johnson csemetéje, Dakota Johnson és az utolsó pillanatban beugró Jamie Dornan) a John Lennon – A fiatal évek című korrekt életrajzi filmet jegyző Sam Taylor-Johnson rendezi első hollywoodi munkájában.
Szekció: Versenyen kívül.
Kit érdekel? A berlini premier másnapján már nálunk is látható a film, ezért tehát nem érdemes Berlinbe rohanni. Ellenben ha valaki nem annyira a filmekre, hanem a körülöttük zajló fesztiválfelhajtásra kíváncsi, akkor garantálható, hogy ez lesz itt a legnagyobb dobás: a vörös szőnyegen felvonuló sztárok és sztárocskák, lezárt utak, villogó vakuk és a kerítések mögé szorult, sikoltozó rajongótömeg várható.

Hamupipőke (Cinderella)
Az ígéret: A mese százezredik feldolgozása egyetlen újítást ígér: a Disney ezúttal nem animációs, hanem élőszereplős formában kínálja a klasszikus mesketét.
Alkotók: A rendezői székben az egyre kommerszebb produkciókat vállaló, ám Shakespeare-adaptációkon edződött Kenneth Branagh ül, a főszerepben pedig Lily James tündököl a Downton Abbeyből. Mellette Helena Bonham Carter, Hayley Atwell és Cate Blanchett is feltűnik a színen, jelentősen javítva a várakozási faktoron.
Szekció: Versenyen kívül.
Kit érdekel? Na, ez a film aztán hogy kerülhetett a Berlinale prog­ram­já­ba? Költői a kérdés: alighanem a sztárok okán.

Knight of Cups
Az ígéret: Terrence Malick az egyik legkülönösebb amerikai rendező. Ha akarja, évtizedeket hagy ki filmjei között, újabban viszont inkább egyszerre többet forgat. Aztán évekig vágja őket és amiatt sem érez különösebb lelkiismeret-furdalást, hogy a sztárok egy részét könyörtelenül kidobálja a végső változatból.
Alkotók: Christian Bale, Cate Blanchett és Natalie Portman állt ezúttal Malick kamerája elé, így Blanchett kétszer is felvonulhat a fesztiválpalota előtt.
Szekció: Versenyprogram.
Kit érdekel? Bármi, amihez Malick nyúl, érdekes. Még akkor is, ha előző munkája, a To the Wonder még legelfogultabb rajongóinak is óriási csalódást okozott, a csupán produceri felügyelete alatt készült, ellenben alkotói életműve paródiájaként is felfogható tavalyi berlini induló, a Jobb angyalok pedig erősen feszegette a nézhetetlenség határait.

45 Years
Az ígéret: Amikor 45. házassági évfordulójuk előtt pár nappal a férj első szerelmének jégbe fagyott holttestére találnak a svájci Alpokban, a veterán házasok kapcsolata természetszerűleg válságba kerül.
Alkotók: A meleg értelmiségi filmek és sorozatok szubkultúrájának népszerű alkotója, Andrew Haigh ezúttal egy heteroszexuális kapcsolat mélyére ás, méghozzá a remek Charlotte Rampling és Tom Courtenay főszereplésével.
Szekció: Versenyprogram.
Kit érdekel? Haigh előző filmjét, a Hétvégét imádták a fesztiválokon és tavaly a Keresem…-mel bebizonyította, hogy sorozatot is el tud vinni a hátán. A 45 Years egészen másmilyennek tűnik, mint korábbi munkái, de nagyon meglepődnénk, ha csalódást okozna.

Ned Rifle
Az ígéret: A ’80-as, ’90-es évek meghatározó független filmese, Hal Hartley (Hihetetlen igazság, A semmi ágán) régóta nem jelentkezett műremekkel. Most gondolt egy nagyot, és a Henry Fool (1997) és Fay Grim (2006) című filmjeit trilógiává bővítette.
Alkotók: Hartley kedvencei, Parker Posey, Robert John Burke, Martin Donovan és Thomas Jay Ryan visszatérnek, Aubrey Plaza pedig az újdonság varázsát hozza.
Szekció: Panoráma.
Kit érdekel? Hartley sajnos régóta csak árnyéka önmagának, új filmje azonban a nagy visszatérés reményével kecsegtet. Mi látatlanban is bizalmat szavazunk neki – és reméljük, hogy utóbb nem bánjuk majd meg.

I Am Michael
Az ígéret: A Gus Van Sant produceri közreműködésével készült valós történetben a címszereplő megtagadja saját homoszexualitását – holott a ’80-as években még aktivistaként harcolt a melegek jogaiért –, hogy aztán a ’90-es évekre keresztény lelkipásztorrá váljon.
Alkotók: Az első egész estés filmjét készítő Justin Kelly nem semmi színészgárdát szedett össze James Franco, Zachary Quinto és Emma Roberts személyében.
Szekció: Panoráma.
Kit érdekel? Ha a végeredmény lesz annyira bizarr, mint maga a történet, akkor az év egyik leg­iz­gal­masabb amerikai független filmje kerekedhet ki belőle.