Take the MOL Train: Reis-Demuth-Wiltgen
2015. március 13. /

A zongorista Michel Reis, a nagybőgős Marc Demuth és a dobos Paul Wiltgen a luxemburgi jazzélet három meghatározó figurája. A Reis-Demuth-Wiltgen nevű triójukat még középiskolás korukban, 1998-ban alapították, és pár éven át rendszeresen felléptek.

2011-ben újra összeállt az együttes az időközben tapasztalttá vált és már zeneszerzőként is működő három muzsikussal.
„A Reis-Demuth-Wiltgen trió erőteljes zenéjével egyszerűen lehengerli a közönséget” – írta róluk az OttawaJazzScene.ca. A zongora-bőgő­dob összeállítással közösen létrehozott, modern jazzalapokra épülő, újító hangzásvilágot meglepő módon leginkább az énekes-dalszerző műfaj és erős popzenei hatás jellemzi. Melodikus számaik ha­tá­ro­zottan az európai hagyományokból táplálkoznak, míg az izgalmas és dinamikus ritmusszekció inkább az amerikai tradíciót követi. A Reis-Demuth-Wiltgen trió első albumát tavaly jelentette meg a Laborie Jazz gondozásában, a második lemezt idén őszre tervezik.
A trió jó példája annak, miként lépi át a határokat, és terjed a korábban kevéssé ismert luxemburgi jazz jó híre a világban, hiszen felléptek számos híres európai és tengerentúli fesztiválon, turnéztak Kanadában, Kolumbiában, a Dominikai Köz­tár­sa­ságban. Japánban és az USA-ban.

BMC, Opus Jazz Club (IX., Mátyás u. 8.)
02. 21., 21h