Amerikai mesterlövész
2015. március 13. / Gulya István

A 85 éves Clint Eastwood honfitársaival újra megízleltette a hazafiság felemelő érzését, amit az amerikai közönség lelkesen honorál is: az Amerikai mesterlövész az USA-ban tarol. Az országhatáron túl azonban más a helyzet: a háborús dráma tetszésindexe az adott régió

Amerika-szimpátiája szerint alakul. Ettől függetlenül az alapüzenetéért – a hazafiasság mindenekelőtt – minden lehetőségéről lemondó „zsi­ger­drá­ma” hemzseg a hibáktól. Egysíkú, elfogult, igazi jellemfejlődés és konfliktus nélküli, egy-két jelenetétől eltekintve az iraki háború összes ismert – képi és tartalmi – kliséjét felsorolja. Mintha nem lett volna A bombák földjén vagy a Zero Dark Thirty – A Bin Láden-hajsza.
Eastwood mesterlövész-felmagasztaló propagandamozija teljesen neg­li­gál­ja az egyébként nagyszerű rendező olyan alapvetéseit, mint a Gran Torino, miszerint egy önvilágú haragember, azaz egy szél­ső­sé­ges karakter esetében is lehetséges a kimozdulás. Vagy a Levelek Ivo Dzsimáról című moziját, ami A dicsőség zászlaja párjaként kellő érzékenységgel, empátiával mutatja be a másik oldalt. Miszerint a háború, bárhogy, bármikor és bárkik vívják is, borzasztó dolog. Itt szó sincs erről. A burnuszos, arabul hadonászó helyi népség mindegyike potenciális kéttorony-romboló, vagyis rossz, az övéit védő, küldetései során nőt és gyermeket is ölni kényszerülő Kyle pedig jó. Konfliktusnak ott lehetett volna a távpuskás fejvadász amerikai családi élete, de az asszony (Sienna Miller) erőtlen pityergése (gyere haza, a srácaid mellett a helyed, a háborútól kivetkőzöl magadból stb.) minden, csak nem kontrapont. Így a főszerepet alakító Bradley Cooper sem tud valós mélységet kölcsönözni a fi­gurájának, a kételyei, ha vannak is, olyan erőtlenek, mint a tankra csúzlizó gyerekek.
Amerika-barátok, iszlám- és/vagy arabfóbiások biztosan kultiválni fogják a filmet, az egyszeri, jó érzésű néző azonban csak fáradtan legyint az Amerikai mesterlövész bárgyú primitívségén, ami nem hogy meg­pró­bál­ná az egymásra fenekedő világok kibékítését (a megértés által), hanem kifejezetten uszí­tás­számba megy.

Amerikai mesterlövész (16)
(American Sniper)
Amerikai, feliratos film
Rendező: Clint Eastwood
Főszereplők: Bradley Cooper, Sienna Miller
134 perc
Forgalmazó: InterCom
Már a mozikban