A Fény jegyében
2015. Április 02. /

Az UNESCO – az Európai Fizikai Társulat (EPS) kezdeményezésére – 2015-öt a fény nemzetközi évének nyilvánította, azzal a céllal, hogy a fénnyel foglakozó tudományok és a fényt alkalmazó technológiák szerepe és jelentősége a fenntartható fejlődésben, a hatékony ökológiai

megoldások terjedésében világszerte a figyelem középpontjába ke­rül­jön. A világeseményhez Magyarország is csatlakozott, hiszen hazánk komoly hagyományokkal büszkélkedhet mind az optikai tudományok, mind a művészetek területén, gondoljunk csak Moholy-Nagy László, Kepes György, Victor Vasarely, Nicolas Schöffer tevékenységére, élet­művére.
Ennek szellemében a Műcsarnok idei programja fényművészeti kiál­lí­tá­sokkal, nemzetközi konferenciával hangsúlyosan kapcsolódik az UNESCO célkitűzéseihez, ráirányítva a figyelmet a fénynek a mű­vé­szet­ben betöltött kiemelkedő szerepére. Március 7. és április 5. között a Műcsarnok különböző kistermeiben Csáji Attila – aki Kepes György hagyományát folytatva a hetvenes évek óta a Központi Fizikai Ku­ta­tó­in­té­zettel, majd a Massachusetts Institute of Technologyval együtt­mű­köd­ve a lézer művészeti szerepét kutatja – Fényút című fényinstallációja látható; március 7-én és 8-án az előadóteremben egy Nemzetközi Fényszimpóziumra kerül sor; március 21-én pedig a beszédes nevű Szvet Tamás szobrászművész fényidéző objektje tölti be a Mélycsarnok tereit.

Műcsarnok
03. 07. – 04. 05.