Fenegyerek
2015. május 19. / G. I.

A fél évre hűvösre vágott, épphogy felnőtt JR (Brenton Thwaites) védelmet kap a börtönben Brendantól (Ewan McGregor). Szabadulása után cserébe segítenie kell mentora menekítését. Egy helikopterről levezényelt sikeres akciót követően Brendan beveszi JR-t a szöktetést kivitelező

társával közös aranyrablási projektjébe. A csillogás megkavarja a szán­dé­ko­kat és viszonyokat, mint ahogyan a nő is, Tasha, Sam ba­bá­ja (Alicia Vikander). A sikerért vívott játékban az (egyre inkább meg­sze­rel­me­se­dő) fiatalember is részt vesz.
Julius Avery, a Fenegyerek ausztrál rendezője, társ-forgatókönyvírója le se tagadhatná, hogy a rövidfilmek világából érkezett a nagy­já­ték­fil­me­kébe. Debütáló heist movie-ja (rablós gengszter-mozija) olyan, mintha tíz-húszperces minimozikból próbálna összeállni, börtönös opustól kezdve aranyrablásos-üldözéses akción át szerelmes drámázásig. Mindez azonban csak igyekszik egésszé szerveződni, ténylegesen akkor sem képes rá, ha nonstop fel-felbukkan egy apa-fiú kapcsolati ka­ma­ra­da­rab­szál. Ennek oka nem az eredetiség hiánya – Avery a szó­ba jöhető műfajok mozijaiból bátran és bőven merített, ami ön­ma­gá­ban nem baj, régi téglákból is lehet jó házat építeni –, hanem a fő karakterek kidolgozatlansága. A jellemek nem mozognak semerre, statikusak. Merthogy így bármilyen helyzetbe bele lehet vetni őket. Be lehet, persze, ám a néző nem érez mindebből semmit, a (látványos) kalandok és akciók sorjázása csak a szemet köti le, az elmét nem. Az a tétnélküliségtől, a műfajok közötti öszvér módon való imbolygástól lassan elfárad. Egy vegytiszta műfajfilmben nem kell a karaktereknek fejlődniük, itt azonban a rendező annyira szélesre tárja a mozgásterét, hogy a fejlődésképtelen figurák nem tudják bejárni.
Avery nagyjátékfilmes bemutatkozása a fentiek ellenére nem értékek nélkül való. Hibái dacára szórakoztató, és felfogható a nagy elődök előtti tisztelgésnek is – csak hát pár perccel a film után már nem emlékezünk rá. Arra is homályosan, hogy Ewan McGregor játszik benne.

DVD
ADS Service