Gourmet Box
2015. május 21. / IM

Van egy barátom, aki másfél-két éve építgeti otthoni sous vide (ejtsd: szuvid) masináját, tudniillik a csúcsgasztronómiát meghódító konyhatechnológiai eljárás házi körülmények között is megoldható. De valahogy sem készül el.

A sous vide ugyanis egyszerű mechanizmusra épül: valamilyen hozzávalót, leginkább húsokat konyhai nejlonzacskóba tesznek, a levegőt kiszivattyúzzák, és a vákuum alatt lévő kis csomagot alacsony, jelentősen a forráspont alatt tartott hőmérsékletű vízfürdőben gyön­gyöz­|tetik. Akár 24 órán keresztül. Az így készült hozzávaló aztán lefagyasztva akármeddig eláll, vár a sorára, és mikor eljön a pillanat, pár perc alatt készre süthető, méghozzá korábban elképzelhetetlen állagban, omlósan, szaftosan .
A boltban kapható sous vide masinák viszont nagyok, nehézkesek, és kinek van türelme ilyen dolgokkal bíbelődni, inkább elmegyünk egy étterembe, ahol nagyüzemben képesek hozni ezt a színvonalat. Legalábbis eddig így gondoltuk. Egy okos vállalkozás, a Gourmet Box viszont azt találta ki, hogy az ínyenc fogásokat konyhakész állapotban házhoz szállítja, így 10 perc ráfordítással, konyhai szaktudás nélkül is feltálalhatjuk a zsírjában sült kakukkfüves kacsacombot, lilahagymalekvárral és édesburgonyakrémmel, baconban sült szűzpecsenyét sütőtökös-zsályás rizottóval és petrezselymes sültcéklával. A konyhakész fogások gusztusos papír­do­boz­ban érkeznek, rajta a pontos, néhány faék-egyszerű pontból álló elkészítési utasítás, belül a kiporciózott, vákuumos zacskóba csomagolt hozzávalók. Mi első körben a rozmaringos burgonyával kísért, jus-ben konfitált marhapofát tettük próbára, és elsőrangú élményben volt részünk. Óriási siker volt a szintén 8 perc alatt elkészíthető, zöldfűszerekkel töltött tanyasi csirkemell is. Párás tekintetű, hálás vendégek, éttermi színvonal otthon, büszkeség a köbön.

Főfogások: 1680–1880 Ft
www.gourmetbox.hu