Kőszegen az emberi kapcsolatok felerősödnek
2015. május 21. / Szepesi Krisztina

Ebben az évben is rengeteg programot kínál a Kőszegi Várszínház Pócza Zoltán vezetésével, méghozzá áprilistól egészen novemberig. Ahogy az igazgató fogalmaz, nem csupán a gye­re­kek­nek és felnőtteknek is bőségesen kínált előadások miatt érdemes Kőszegre látogatni, hanem
hogy megtapasztaljuk azt az életérzést és egyre kevesebb helyen érzékelhető emberi minőséget, melyet Hollósi Frigyes is képviselt, akiről ebben az évben is megemlékeznek majd.

Hagyománnyá vált, hogy minden évben bemutatnak egy vígjátékot a már szinte kőszegi társulatnak is nevezhető csapattal.
P. Z.: Valóban hosszú évek óta visszajáró vendégeink a színészek és Znamenák István rendező is. A falu rossza lesz az idei bemutatónk, melyben látható lesz a régiek közül Epres Attila, Gazsó György, Kovács Zsolt és Bánfalvi Eszter is, de Hámori Gabriella például, aki tavaly először lépett fel nálunk, szintén újra csatlakozott a csapathoz. A Mesebolt Bábszínházzal pedig, amellyel évek óta dolgozunk együtt, Jeles András rendezésében mutatjuk be a József és testvéreit.

Nagy hangsúlyt kapnak a programok között a gyerekszínházi pro­duk­ciók.
P. Z.: Mert ki kell nevelni magunknak a közönséget. Fontos célunk, hogy a legkisebb és a felnövő korosztály részesüljön színházi élményekben, hiszen akkor lesz a jövőben közönségünk, méghozzá olyan felnőtt nézőkkel, akik értik majd, amit látnak. A Soltis Színház például a Csizmás Kandúr és cimborái című produkcióval érkezik, a Mesebolt és a Magamura Alkotóközösség a Dobronka cirkusz világszámmal, de lesz csecsemőszínházi előadás is.

Miközben a felnőtt nézők számára is nagy a választék.
P. Z.: Színházi és komolyzenei programok közül is válogathatnak a látogatók, hiszen fellépnek a Kőszegi Vonósok és Bartl Erzsébet orgonaművész is, de látható lesz a Fogi Színház előadásában Feydeau: Bolha a fülbe című komédiája, mint ahogy az évek során már rengeteg hazai és nemzetközi színházi díjat begyűjtött Mrozek-dráma, a Mulatság is Szikszai Rémusz, Mucsi Zoltán és Scherer Péter szereplésével. A Gerlóczy Márton A csemegepultos naplója című regényéből készült színpadi adaptációt Ötvös Andrással nevethetjük végig. Szintén az Orlai Produkciótól érkezik hozzánk Anat Gov Happy Ending című, különleges humorú, zenés előadása Hernádi Judittal a főszerepben. A zenés színház képviseletében látható lesz a Spirit Színház Kabaré előadása is. Sok más színházi program mellett lesz kortárs tánc is Gergye Krisztiánnal és a Magyar Állami Népi Együttes tagjaival, a Grecsó fivérek estjén pedig betekinthetünk egy olyan család életébe, ahol az egyik gyerekből író, a másikból pedig táncos lett.
Áprilisban egészen novemberig jelentkeznek programokkal.
P. Z.: Mindenféleképpen szerettük volna a gyermekszínházi bérletet is belevenni a programsorozatba, és próbálunk minél hosszabb programnaptárt készíteni. Amire pedig a nyári csúcsponthoz elérkezünk, már sokakhoz eljutnak az addigi produkciók hírei, melyekkel a színház további előadásira is könnyebben csábíthatjuk el a nézőket.

Szép gesztus, hogy ebben az évben is megemlékeznek a két éve elhunyt Hollósi Frigyesről.
P. Z.: Még nagyon sokáig fogunk rá emlékezni örömmel, hiszen nem arra gondolunk, hogy elment közülünk, hanem hogy itt volt. Színészek, zenészek, alkotók, írók, Závada Palitól a helyi kocsmárosig mindenki szívesen emlékezik rá, hiszen nemcsak a színházban játszott nálunk nyaranta, de a kisvárosi élet részese is volt. Olyan művész volt ő, aki ember tudott lenni, és ezért nagyon sokan szerették. Megtestesítette az igazi kőszegi életérzést, és bár a fővárosban született és élt, itt mégis mindenki kőszeginek tartotta. Így örömmel emlékezünk arra, hogy nagyon sok évig itt volt velünk, és nagyon fontos üzeneteket hagyott... Kiülünk majd július 13-án a várudvarra a kutyáinkkal, beszélgetünk, dohányzunk, emlékezünk…

Megfogalmazható, hogy milyen is ez a kőszegi életérzés?
P. Z.: Az emberközpontúságon van a legfőbb hangsúly. Kőszeg épp csak egy villamosmegállónyi méretű, mégis benne van az összes fontos érték. A környezeti értékeink, az emberek, akik mai napig becsületkasszával árulják a zöldséget, gyümölcsöt, virágokat, és az, hogy még mindig mindenki megismeri a másikat az utcán. Nagyon fontos, egyre inkább kiveszőben lévő emberi értékek ezek, talán ezért is jönnek ilyen boldogan vissza hozzánk a művészeink minden évben, hiszen jó ismerősként üdvözölhetik egymást a zöldségessel vagy épp a vendéglőssel. Az emberi kapcsolatok itt felerősödnek, és azt hiszem, ez az a kőszegiség, amit sokan keresnek meg is találnak nálunk.