Távol a világ zajától
2015. július 12. / G. I.

Hát én immár kit válasszak? – szűkíthetjük le a viktoriánus Thomas Hardy-regény és a belőle született Thomas Vinterberg-film történetét. Természetesen minden szűkítés pontatlan, hiszen a lényeg a részletekben, a végkifejletig eljutó módozatban, a hogyanban rejlik.

Így az elsőre (minimum) meghökkentőnek tűnő választás, miszerint a filmet a hétköznapi emberábrázolás dán mestere, a hétköznapi rea­li­tás­ban megbújó gonosz megfestéséhez nagyon értő Thomas Vinter­berg rendezze, abszolút érthető. Hogyan lehet egy Születésnap és A vadászat után a Távol a világ zajától romantikázásában részt venni? Egy­szerűen: önmagát kell adnia.
A film, bár a naplementés-kandallós-szeretkezős giccsfaktortól sem mentes, elsősorban a realitásra koncentrál. Adott egy erős nő, Bathsheba (Carey Mulligan) aki öröksége révén egy vidéki nagybirtok úrnőjévé válik, és törékenysége dacára derekasan helytáll az ura­da­lom­i­gaz­gatásban. Szépsége lenyűgöző, akaratán kívül sorban bo­lon­dít­ja magába a jó svádájú birkapásztort (Matthias Schoenaerts), a szomszéd földesurat (Michael Sheen) és a nyalka katonatisztet (Tom Sturridge). A komplex karakter azonban mégiscsak a nő, hozzá képest a felvonuló kérők három allegóriát és lehetséges életutat testesítenek meg: az „Erőt”, a „Vagyont” és a (férfi) „Szépséget”. Három, markánsan különböző társadalmi helyzetet jelenítnek meg – miközben mindegyik hordoz magában valami defektust –, a szerelemtől korábban érintetlen asszonynak pedig döntést kell hoznia. Mindent összevetve melyikük ajánlata a legkecsegtetőbb? Bathsheba úgy akar a realitás talaján állni, hogy egyre inkább az érzelmei vezérlik. Mindez természetszerűleg vezet a konfliktusokhoz, melyek aztán végül a nyugvópontra jutnak (igen, a nő választ). Vinterberg ravasz, matematikai képlettel itatja át a szerelmes történetét, úgy, hogy észre sem vesszük. A szenvedélyre vágyó hölgyek éppúgy megkapják romantikus adagjukat, mint a konkrétumfüggő férfinézők az észélményt.

Távol a világ zajától (12)
(Far from the Madding Crowd)
Amerikai-angol, feliratos film
Rendező: Thomas Vinterberg
Főszereplők: Carey Mulligan, Matthias Schoenaerts, Michael Sheen, Tom Sturridge, Juno Temple
119 perc
Forgalmazó: InterCom
Már a mozikban