Itt vannak a mágikus állatok! - Sikerkönyv 8 éves kortól
2015. június 29. /

Mágikus állatok iskolája – ez a címe annak a könyvsorozatnak, ami a németországi gyerek­irodalom egyik legnagyobb dobása lett az elmúlt években. Hatalmas példányszámok, lelkes olvasók („A nyolcéves lányom egyenesen imádja! Egy nap alatt olvasta el az első kötetet!”), és ha minden jól megy, hamarosan film is készül a történetből.

Melyik gyerek ne szeretne egy saját állatot? És ki ne imádná, ha ezzel az állattal beszélgetni is lehetne? Idának, Benninek és a többieknek szerencséjük van. A történet legelején a Winterstein suli hétköznapi osztálya új osztályfőnököt kap. Miss Cornfield fura. Egyrészt skót, másrészt kötőtűket hord a hajában. Gyakran néz morcosan, és néha óra közben lehúzza a cipőjét. Aztán a rejtélyes Mr. Morrison is megérkezik, akiről kiderül, hogy egy minibusszal járja a világot, hogy beszélő állatokat találjon. És mit kezd a beszélő állatokkal? Miss Cornfield tanítványainak adja: mindig annak, akinek a leginkább szüksége van rá, aki nem találja a helyét, aki magányos. Hőseinknek így lesz saját mágikus állatuk.
Ida, a vörös copfos, becsvágyó kislány új az osztályban, és bizony egyedül érzi magát. Benninek sincsenek barátai, a többiek még csúfolják is, mert lassú és szétszórt. Johnnyval látszólag minden rendben van, ő a legmenőbb srác az osztályban, de valójában nem találja a helyét, és a szülei elhanyagolják. Mindannyiuk életét megváltoztatja a mágikus állat, amit Mr. Morrisontól kapnak.
A Winterstein suliban ráadásul mindig történik valami rejtélyes. A gyerekek pedig – az állatok segítségével – rendszerint nyomozásba kezdenek, hogy felderítsék a titkokat, a kisebb bűntényeket, és közben egyre jobban összebarátkoznak egymással.
Margit Auer könyvsorozatát a mágikus állatok teszik különlegessé. Ezek az állatok a gyerekek házi kedvencei, barátai és segítői egy személyben. Velük a gyerekek teljessé, magabiztossá válnak, tudják, mit tegyenek nehéz helyzetben, képesek kiállni magukért, a bennük rejlő erőt kibontakoztatni, kockáztatni, fejlődni. Nem változnak meg, csak határozottabbá, jobb emberekké válnak. És így már egymás felé is jobban tudnak nyitni, hogy valódi kapcsolat alakuljon ki közöttük.
A mágikus állatokkal a szerző a gyerekek sokrétű kapcsolati igényét ragadja meg: a gyerekek egyrészt társaságra vágynak, kíváncsiak, érdeklődőek, és nem szeretnek sokáig egyedül maradni. Másrészt szükségük van rá, hogy élményeiket megosszák egy olyan személlyel, aki figyel rájuk, rájuk hangolódik, elvárások nélkül megérti őket; szükségük van rá, hogy érzelmeiket kifejezzék, rosszakat is, jókat is, és azokat nekik visszatükrözzék, jogosságukat elismerjék. Szükségük van rá, hogy szeressenek valakit, és őket is szeressék, hogy gondoskodjanak valakiről, és róluk is gondoskodjanak; hogy valakihez odabújva a mindennapok kiszámíthatatlanságából származó feszültségük és magányérzetük oldódjon; hogy fontosnak és különlegesnek érezzék magukat. Szükségük van arra, hogy gondtalanul játsszanak, ugyanakkor arra az érzésre, akár illúzióra is, hogy irányítani tudják, kontrolljuk alatt tartják a világot. Minél kisebbek és minél nehezebben kezelhető egy helyzet számukra, annál inkább igénylik a támogatást, együttlétet.
A mágikus állatok hasonlítanak gazdáikra: Ida és Rabbat, a róka vörösek és cserfesek, Benni és a teknősbékája lassúak, de nagy a tudásuk. Azonban bizonyos tulajdonságokban mégis különböznek; a teknősbéka például sokkal nyitottabb és kalandvágyóbb, mint Benni, ezáltal rugalmasságra, változásra tudja őt ösztökélni, új készségek kifejlesztésében is segíti. A laza, de rejtélyesen megközelíthetetlen Johnny pingvinje, Juri pedig vicces, és sokszor a figyelem középpontjába kerül – így könnyű hozzá kapcsolódni.
A mágikus állatok gazdái – és a könyveket olvasó gyerekek – a felelősségérzetet, bizalom, kötődés élményét tapasztalják meg, a másik oldalról pedig a feltétel nélküli elfogadást, ragaszkodást, elvárások, ítélkezés nélküli kapcsolatot, amelyben megtanulnak mások igényeire figyelni és bízni magukban. Ugyanakkor a sok kalandos fordulaton keresztül a történeteik könnyed kikapcsolódást, felhőtlen szórakozást is nyújtanak az olvasóknak.
Margit Auer könyvei arra is tökéletesek, hogy az olvasni már tudó gyerekekkel megszerettessék az olvasást. A vidám és fordulatos történeten kívül ezt segítik a nagy betűk, a rövid fejezetek és az illusztrációk. A sorozat hat kötetből áll, amelyek közül 2015 júniusában jelenik meg az első kettő. A regényeket 8 éves kortól, fiúknak és lányoknak egyaránt ajánlja a Tessloff Babilon Kiadó.