A hazai táncművészet legnagyobb seregszemléje
2015. július 03. /

Idén is újdonságokkal gazdagodva rendezik meg a Magyar Táncfesztivált 2015. június 15–21. között Győrben. A hazai táncművészet szinte teljes palettáját felvonultató XI. seregszemle fó­ku­szában a gyermekdarabok állnak. Az 1. Magyar Gyermek Táncfesztivál előadásai a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban lesznek, amely új helyszínként kapcsolódik be a ren­dez­vény­so­ro­zatba. Kiss Jánost, a vendéglátó Győri Balett igazgatóját, arról kérdeztük, miben különbözik az idei fesztivál a korábbiaktól.

Miben látja a Magyra Táncfesztivál jelentőségét?
K. J.: A Magyar Táncfesztivál 1998 óta – a fővárosban zajló Budapest Táncfesztivál mellett – a hazai táncművészet legnagyobb se­reg­szem­lé­je, amely az elmúlt egy év legjelentősebb alkotásait, figyelemre méltó kísérletező darabjait, újításait vonultatja fel. A közönség és az alkotók, előadók és kritikusok, elméleti szakemberek, szakmai szervezetek találkozási pontja, amely a művek koncentrált befogadásán kívül évről évre lehetőséget kínál az alkotói szándékok elemzésére és a szakma égető, aktuális problémáinak megvitatására is. A rendezvény ideje alatt a műfaj széles palettája mutatkozik be a klasszikus, valamint kortárs stílusoktól kezdve a néptáncon és élménytáncon át a mindenki által befogadható, követhető városi folklórig.

Mit emelne ki a gazdag programból, mire hívná fel a győriek, illetve a fesztiválra látogató táncrajongók fi­gyel­mét?
K. J.: „Fesztivál a fesztiválban” – idén először rendezzük meg az 1. Magyar Gyermek Táncfesztivált, melyre 4 napon keresztül várjuk a gyermekeket és szüleiket a Bartók Béla Megyei Művelődési Központba, amely egy igazi gyerekbirodalommá alakul át. Társműfajként jelenik meg a programban a kísérletező és rövid idő alatt népszerűvé vált Recirquel Újcirkusz Társulat, amely előadásaiban a táncművészet kifejező erejére is támaszkodik. A Táncoló Filmkockák sorozat a műfaj népszerű és igényes, filmvásznon is megjelenő stílusteremtő nagy korszakait mutatja majd be.

A fesztivál az előző évhez hasonlóan szabadtéri ingyenes programokat is kínál Győr belvárosában.
K. J.: A II. János Pál téren tömegeket vonzó, könnyedebb táncelőadások lesznek láthatók, a kísérletező kamaradaraboknak pedig továbbra is a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy terme ad otthont. A Nagyszínpad a kiemelt előadások színtere lesz. A rendezvényhez kapcsolódó szakmai fórum idén a Nemzeti Táncprogram végső formába öntéséhez járul hozzá a Magyar Művészeti Akadémia égisze alatt, a Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai irányításával.
Mely támogatóknak köszönhetően valósulhat meg a fesztivál?
K. J.: A Győri Balett által szervezett fesztivál a kezdetektől fogva élvezi a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai támogatását, a Nemzeti Táncszínház együttműködő partneri viszonyát, Győr város és számos szponzor, köztük az Audi Hungaria támogatását. Szakmai védnökként az Emberi Erőforrások Minisztériuma, majd a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia állt a rendezvény mögé.

www.magyartancfesztival.hu
www.gyoribalett.hu