Torta
2016. február 26. / Szalóky Bálint

A romantikus vígjátékok rendületlen hősnőjének, Jennifer Anistonnak csak nem sikerül az áttörés, pedig nem először próbálkozik valami mással is. Bő tíz évvel ezelőtt a Jóravaló feleséggel tört a dicsőségre: egy fiatalabb fiúval viszonyt folytató áruházi eladónőt játszott, nem is rosszul – persze

rögtön díjakat emlegettek. A jóravaló színésznő ezúttal ismét független vizekre tévedt, a reménybeli Oscar-jelölés helyett azonban be kellett érnie az Arany Glóbusz-nominációval. A Torta igazi díjra termett szerep, és pont ezért nem működik igazán.
Claire (Aniston) egy trauma feldolgozásában segítő csoport tagjaként ismerkedik meg – és szólalkozik össze – Ninával (Anna Kendrick), aki hamarosan öngyilkos lesz. A depressziós nő a halott lány meg­szál­lott­ja lesz, még a megözvegyült férjet (Sam Worthington) is felkeresi, majd kisvártatva viszonyba kezd vele. Azonban Claire saját valódi fájdalmát nem tudja sokáig takargatni. A változó minőségű, de jobb pillanataiban is feledhető alkotásokat készítő Daniel Barnznek a Torta az első hazai mozikba kerülő filmje, és ezt minden bizonnyal fő­sze­rep­lő­nő­jének köszönheti. Annál is inkább, mivel Barnz munkájából hiány­zik minden, ami igazán emlékezetessé tehetné: a függetlenek kiszámítható tematikáját követve csobog előre a történet, de az apróbb szerepekben is ismerős arcok felvonulása inkább árt, mint használ az átélhetőségnek. A Torta így Jennifer Aniston magánszáma marad, aki lassan végérvényesen beleöregszik a hasonló szerepekbe.

Torta
(Cake)
Amerikai, feliratos film
Rendező: Daniel Barnz
Főszereplők: Jennifer Aniston, Adriana Barraza, Anna Kendrick, Sam Worthington
102 perc
Forgalmazó: Parlux Entertainment
Bemutató: 08. 20.