Elsodort világ
2015. augusztus 08. /

A viharos 20. század egyik legviharosabb évtizedének kérdéseit teszi fel a Magyar Nemzeti Múzeum 1910 és 1920 közötti plakátálmokat felsorakoztató kiállítása. Áthintázni a békeidőkből a háborúba? Emlékezni arra, amit elsodort a Nagy Háború?

Ráismerni mindarra, amit egy új, modern évszázad hozott? Felismerni a tömeg évszázadában a tömeg erejét? Átélni a háború tényleges borzalmát és veszteségeit? Közérzület- és közvélemény-formálás, háborús propaganda a hátországban?
A Nemzeti Múzeum a saját, 45 000 darabra tehető pla­kát­gyűj­te­mé­nyé­nek nagyrészt még soha ki nem állított darabjaiból, 147 darab eredeti, litografált plakátból állította össze kiállítási anyagát, és helyezte egy érzelmeket előhívó, attraktív látványvilágba. Az Osztrák-Magyar Mo­narchia utolsó évtizedének színes plakáttermése bemutatja a háború előtti évek mindennapjait, majd a harcterek valóságát, a román katonai megszállást és az 1920. évi trianoni döntést – az utca plakátjainak vál­to­zá­sán, a közhangulat formálódásán keresztül.
A tárlat anyagát a plakátok mellett tárgyi emlékek, a múzeum gyűj­te­mé­nyei­nek világháborús relikviái (harangok, hadimozsarak, gyűrűs poharak, „Pro Patria” hadigyűrűk, matricázott porcelánemlékek, vivátszalagok), a lövészárkokban készült, kézzel barkácsolt munkák, to­váb­bá szöveges rendeletek, az Érdekes Újság vetített oldalai gazdagítják.

Magyar Nemzeti Múzeum
10. 19-ig