Keményítőkúra
2015. szeptember 08. / G. I.

Nem gondoltam volna, hogy valaha egy Rob Schneider-filmet pozitív ellenpéldaként fogok em­le­get­ni. Pedig most ez a helyzet. A 2007-es Kegyenc fegyenc ugyanis egy fogyasztható egynyári blődli volt, nyilván nem egy acélos darab, de a búfelejtő zsibvásári komédiák szintjén jól mű­ködött.

Például írtak bele poénokat, ha nem is hihetetlenül cizelláltakat, és mert Schneider – aki anno a rendezői székben is ült – olyan ökörködő pajtást választott társául, mint David Carradine. A Will Ferrell és Kevin Hart kettősére épülő Keményítőkúra azonban egy erőtlen, ötlettelen, humortalan, viccek nélküli fárasztás egy maníros komikuspárossal.
Remake-szerűen ugyanaz a kiindulás: a frissen társtulajdonossá ne­ve­zett, a főnöke lányával házasságra készülő csúcsbrókert, Jamest (Ferrell) csalás miatt nyolc év börtönre ítélik, ráadásul a leg­ke­mé­nyeb­be, a San Quentinbe küldik. Egy hónapja marad a bevonulásig, felbérli hát cége autómosóját, Darnellt (Hart), hogy készítse fel a túlélésére. Merthogy fekete, ezért – véli a bunkó fehér – biztos van priusza, holott a jámbor kocsipucoló annyit tud a sittről, amit a Fekete vi­dék­ből min­den­ki tud. A tréning természetesen nem túl kecsegtető, de a két szö­ge­sen eltérő világú férfi természetesen csak összecsiszolódik. A gettó- és rasszizmus-toposzokból kapunk bőven, paródiának szánva, de mindezt gyöngén, mert a gúnyolódás táptalaja, a humor hiányzik. Se a helyzet-, se a jellemkomikum nem funkcionál, a jelenetek vagy vulgárisak, vagy kellemetlenül sablonosak, a szövegek is éppilyenek. Etan Cohen forgatókönyvíró (Trópusi vihar, Men in Black – Sötét zsaruk 3.) első rendezése alapvetően két tényezőn siklik félre. A csapnivaló scripten és a gyatra színészvezetésen. Cohen hagyta, hogy színészei elolcsóskodják a vígjátékot, így a bolondot nem a nézőkkel, hanem vele járatták.

DVD
Pro Video
Kritika (1,5)