Dühöngő bikák – A legütősebb bokszfilmek
2015. október 23. / Kovács Gellért

Október 15-én kerül a mozikba Jake Gyllenhaal bokszfilmje, a Mélyütés, melynek kedvéért a sztár hatalmas izmokat növesztetett és szép nagy monoklikat viselt. Persze, nem Gyllenhaal az első színész és nem is Antoine Fuqua az első rendező (és nem is az utolsók), akik fontosnak tartották megosztani a nagyérdeművel azoknak a bunyósoknak a rendkívüli küzdelmeit, akikkel a ringen belül és kívül se bánt kesztyűs kézzel az élet!

Valaki odafönt (1956)
Ki bokszolt?
Paul Newman, mégpedig a legendás Rocky Graziano szerepében! A rendező is egy igazi zseni, Robert Wise, aki – szinte példátlanul az álomgyári direktorok sorában – megszámlálhatatlan zsánerben alkotott nagyot. Még pályája közepe táján kipipálhatta ezt a hibátlanul kivitelezett, érzelmes bokszfilmet, melyet nyilvánosan ugyan keveset emlegetnek, mégis örök hivatkozási alap a mai napig azok számára, akik hasonló zsánerben lépnének a hollywoodi szorítóba.
Hány menetet bírt?
Bármennyit. Majdnem bármennyit. És a címből is sejthető, hogy Graziano tán még azt is elérte, hogy a fentiek se számoljanak a fejére túl sok rosszat.

Nehéz kesztyűk (1957)
Ki bokszolt?
Budapest legnagyobb fedett sportlétesítményének névadója, a há­rom­szo­ros olimpikon, az imádnivalón nagydumás vagány: Papp László. Az ihletettség önéletrajzi, így az ábrázolt karrier is hitelesnek mondható. Az edző szerepében pedig a fantasztikus kisöreg, Rajz János!
Hány menetet bírt?
Mint minden bunyót, így a játékidő meneteit is végigbírta. Varasdy Dezső filmje kivételes a témában – elvégre még egy olyan alkotást nem is tudunk így hirtelen mondani, melyben egy bokszoló (nagyjából) saját magát alakítja. És persze nem is rosszul!

A Rocky sorozat (1976-tól napjainkig)
Ki bokszolt?
Minden idők legnépszerűbb fiktív öklözője, az Olasz Csődör, a külvárosi fiú, aki bármikor péppé üt egy hűtőháznyi fagyasztott húst, lelépcsőzi a kitartásbeli különbséget közte és a nagyképű nagymenők között, majd a ringben is addig áll a lábán, amíg el nem kapja a katarzist! Sylvester Stallone maga Rocky Balboa – Rocky Balboa pedig maga Stallone, de nem csak azért, mert egyik a másik nélkül aligha létezhetne.
Hány menetet bírt?
A hivatalos, erősen ingadozó minőségű, de maradéktalanul szórakoztató moziszéria, melynek első része igazi Oscar-szenzáció volt a maga idejében, a kilencvenes évek elején véget ért az ötödik résszel. De aztán Sly gondolt egy szentimentálisat és mindkét kultikus karakterét visszahívta még néhány menetre (John Rambo épp az ötödik lövöldözésre készül.) A 2006-os Rocky Balboa volt a hivatalos búcsú, de hamarosan a mozikba kerül a Creed című spinoff, melyben az egykori főhős egykori ellenfeléből lett egykori barátjának a fiát edzi majd az életre és a bokszolásra.

K. O. (1978)
Ki bokszolt?
A korszak két rettentően népszerű, de még annál is tehetségesebb színésze, Cserhalmi György és Juhász Jácint küzdenek a részvételért a világbajnokságon! Kettejük közül a valóságban Cserhalmi volt a balhésabb, de itt mégis neki jutott a nehezebb kesztyű.
Hány menetet bírnak?
Sokat, de az átkosban a magyar ring is nehezített pályának számított. Bár Rényi Tamásnak (A völgy, Makra) nem ez volt a legerősebb alkotása, de a magyar sportfilmek között az egyik legjobbnak számít!

Dühöngő bika (1980)
Ki bokszolt?
Robert De Niro. Akivé átlényegült: Jake La Motta. Fekete-fehér, csodálatosan fényképezett csúcsmeccs – az egyik sarokban az élet, a másikban az agresszió levezetésének egyik leghíresebb, brutális bajnoka. Bár későbbiekben is készültek valódi bokszolókról mozifilmek – például az ártatlanul bebörtönzött Rubin Carter történetét elmesélő Hurrikán vagy Michael Mann hótunalmas tisztelgése, az Ali – de ilyen nagyszerű mozgóképet azóta se forgattak erről a sportágról!
Hány menetet bírt?
Ez a bika úgy fújtat, hogy közben gyönyörű is, ezért hát azt tudja, amit a legjobbak közül is csak a legjobbak. Martin Scorsese bi­tang­e­rős mesterműve a sokadszori megtekintés után is le­nyű­gö­ző­nek mutatja magát – ennyi év távlatából így aztán már végképp röhejes, hogy bár a vágás és a férfi főszereplő díját szerencsére megkapta, rendezői Oscarral nem jutalmazták.

Bombajó bokszoló (1982)
Ki bokszolt?
A Piedone-sorozatot leszámítva Bud Spencer önálló, Terenc Hill nélküli vígjátékai közül ez talán a legklasszabb. (A tiroli táncos pofozkodás konkrétan felejthetetlen.) Bár elvileg ez egy korábbi Spencer-mozi, az Akit Bulldózernek hívtak (1978) – ha nem is folytatása, de mondjuk azt – újragondolása, a helyzet még ennél is viccesebb: ugyanis nehezen tagadható, hogy a Rocky egyfajta átiratáról beszélünk (Guido és Maurizio de Angelis filmzenéje ráadásul helyenként az arcátlanságig másolja Bill Conti zenéjét). A nagy Bud ugyan elvileg csak az edző, aki kineveli a jövő bajnokát, de közben persze tőle látják az igazi csillagokat a rosszak.
Hány menetet bírt?
Ezt nem kérdezhetjük komolyan! Nem is kérdezzük. Bud Spencer bármennyit kibírt – elvégre jól tudjuk, mi adott neki erőt és mindent lebíró akaratot, ugye?

A bunyós (1997)
Ki bokszolt?
A beleérzés és az őrülettel határos azonosulás európai színészbajnoka, Daniel Day-Lewis. IRA-múltját hagyná maga mögött a címszereplő, inkább srácokból nevelne klassz sportolókat. De sajnos a régi dolgokra nem lehet csak úgy tízet rászámolni...
Hány menetet bírt?
Jim Sheridan pontosan tudta, hogy meddig mehetne el Day-Lewisszal, hiszen régi kapcsolat az övék. Bár ebben az esetben nem akarta belőle kihajtani a maximumot, de a takarék energiával is oda tudott vágni elégségesen.
Millió dolláros bébi (2004)
Ki bokszolt?
Hillary Swank. Listánk egyetlen női harcosa nem kért megkülönböztetett bánásmódot, a fair küzdelemről és a könnycsatornák beindításáról pedig a rendezőként ekkortájt csúcsformába lendült Clint Eastwood is gondoskodott. Rendezőként és - nagy pajtijával, Morgan Freemannel egyetemben - színészként is.
Hány menetet bírt?
Küzdött a végsőkig. Eastwood meghökkentő gyorsasággal lezavart filmjének kicsit se ártott meg a for­ga­tá­si tempó: a Millió dolláros bébi nem csak sok Oscaros, de szép, pontos, igazi mesteri ütés is.

A remény bajnoka (2005)
Ki bokszolt?
A Gladiátor, vagyis Russell Crowe, aki James Braddockot alakítja, a férfit, akit már mindenki leírt, de ő a családjáért és azért, mert ez egy ilyen (igaz) történet, visszatér, és szanaszét ver mindenkit a szorítóban, az 1930-as években.
Hány menetet bírt?
Amennyit kellett. És amennyit Ron Howard kívánt tőle.

The Fighter - A harcos (2010)
Ki bokszolt?
Mark Wahlberg, de segített neki felkészülni a csontsoványra immár nem először fogyott, de ebben az alakításában már Oscart érően vézna Christian Bale – ők a filmben egyébként tesók és persze ismét az életet másolják!
Hány menetet bírtak?
Amennyit rájuk osztottak. Napjaink egyik igazán felkapott rendezője, David O. Russell igazán korrekt drámát kanyarított a tesó-sztoriból, de nem ő volt az egyetlen, aki hasonló ügyekben gondolkodott. Egy évvel később mutatták be Gavin O′Connor igen menő moziját, a Warrior – A végső menetet, melyben Joel Edgerton és Tom Hardy szintén testvéreket alakítanak, sőt, ők konkrétan megküzdenek egymással. De ez a film sajnos nem kaphat itt külön említést, mert a Warriorban ketrecharcos modorban megy a zúzás.