Miért én?
2015. november 05. / Szalóky Bálint

Tudor Giurgiu kétségkívül nem tartozik a román újhullám legjelesebb alkotói közé, pedig élet­mű­vé­ben izgalmas témákat boncolgat: sem a Szerelem másképp többszörösen tabudöntögető szerelmi háromszögtörténete, sem a gyárbezárások körül bonyolódó, fekete humorú Csigák és

emberek nem tudta az élvonalba küzdeni magát. Olybá tűnik, hasonló sors vár leg­ú­jabb filmjére, a Berlini Filmfesztiválon debütált Miért én?-re is, amelynek jó esélye van rá, hogy Corneliu Porumboiu pár hónappal ké­sőbb, Cannes-ban bemutatkozó új filmjének (A kincs) árnyékában tűnik el a süllyesztőben. Pedig Giurgiu újfent ütős, már-már pofátlanul aktuális és univerzális – vagy legalábbis hazánkban nagyon is átélhető – témát választott a 2000-es évek román korrupciós botrányaival.
Történetének főszereplője a fiatalon öngyilkosságba menekült nagy­vá­ra­di ügyész, Cristian Panait, aki naiv újoncként keveredett egy faj­sú­lyos ügybe, ami emberileg és szakmailag is felőrölte. A politikai thriller műfaja egy román filmtől némiképp szokatlan vállalás, és bár az alap­hely­zet – már a fentiek miatt is – kétségkívül ígéretes, Giurgiu sajnos felemásan jön ki a magára osztott feladatból. Bár a Miért én? a két órát meghaladó játékideje ellenére nagyjából végig fenntartja a feszültséget, a számos történetszál ne­he­zen követhetővé teszi az eseményeket. Főleg, hogy az akciót nem a látvány, hanem a hosszú szópárbajok jelentik – de e tekintetben bizonyára senkinek sem voltak más elvárásai. Mindent összevéve a Miért én? tisztességes mozi, melynek legnagyobb problémája, hogy sokkal több is lehetett volna ennél.

Miért én? (16)
De ce eu?
Román, feliratos film
Rendező: Tudor Giurgiu
Főszereplők: Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile
125 perc
Forgalmazó: Anjou Lafayette
Bemutató: 11. 05.
A román újhullám csúcsai
Cristi Puiu: Lazarescu úr halála – 2005
Catalin Mitulescu: Hogyan éltem túl a világvégét – 2006
Cristian Mungiu: 4 hónap, 3 hét, 2 nap – 2007
Corneliu Porumboiu: Rendészet, nyelvészet – 2009
Radu Jude: A legboldogabb lány a világon – 2009
Radu Muntean: Ünnepek után – 2010
Florin Șerban: Fütyülök az egészre – 2010
Cristian Mungiu: Dombokon túl – 2012
Corneliu Porumboiu: A kincs – 2015
Radu Jude: Aferim! – 2015