A szerelem útján
2015. november 14. / Gulya István

Chris Evans nem Ethan Hawke, Alice Eve nem Julie Delpy, A szerelem útján pedig nem a Mielőtt… trilógia bármely darabja. Holott Evans bemutatkozó rendezése egyértelműen erre kíván hajazni – a film eredeti címe, Before We Go egyértelműen

erre utal –, ugyanazt az ötletet gyurmázgatja, amit 1995-ben Richard Linklater a Mielőtt felkel a Nap című filmjével ragozni kezdett.
Egy férfi és egy nő a nagyvárosban egy estére a sors szeszélyének kö­szön­hetően találkozik, lássuk, mire mennek egymással. A trom­bi­tás legény, Nick (Evans) összefut a New York-i központi pályaudvaron az utolsó vonatát lekéső Brooke-kal (Eve). Döcögősen induló közös estéjük során megtudjuk, hogy a fiú az orvosi pálya helyett a zenélést választotta, de elbizonytalanodott a másnapi meghallgatás előtt, pedig egy menő jazzformációba kerülhetne be. Ráadásul aznap éjjel még egy olyan partira is hivatott, ahol élete évek óta nem látott nagy sze­relmével (Emma Fitzpatrick) futhat össze, aki biztosan nem lesz egyedül. A lánynak pedig el kellett volna érni az utolsó bostoni járatot, hogy a félrelépő férjének hagyott szakítólevelét eltüntesse, mert rájött, a csalfa párját mégiscsak szereti, illetve úgy tűnik, a férj nem a szeretőt, hanem őt választaná. Pénzük nincs (Eve táskáját ellopták), telefonjaik tönkrementek, illetve lemerültek. Életválságaik menedzselése közben, kisebb-nagyobb kalandok során nyilván egyre jobban megismerik egymást, és hajnalra érve az első valami is elcsattan, csak nem egy csók lesz az?
Egy ilyen típusú filmnek alapvetően a két központi szereplő kidolgozottságára és az ütős párbeszédekre kellene építkeznie. De ez nem teszi. A túl sok író – Ronald Bass, Jen Smolka, Chris Shafer és Paul Vicknair – között elveszett a lényeg. Persze, jó nézni a szép embereket, megnyugtató látni, hogy ők is komoly gondokkal küzdenek, ám a felszínes forgatókönyvből, a gyönge dialógusokból, a sablonos képi és tartalmi megoldásokból nem következik semmi átütő. Evans inkább a rendezésére összpontosított, amit a lehetőségekhez képest meg is oldott, a játékára nem, párjaként Eve pedig nem tud labdába rúgni, mert nincs ehhez partnere. A szerelem útján vizsgafilmnek, egyszer-nézős hétvégi randi-filmnek megteszi – de ne belőle kölcsönözzünk ötleteket a csajozáshoz/pasizáshoz. Merthogy ilyenek nincsenek benne.

A szerelem útján (16)
(Before We Go)
Amerikai, feliratos film
Rendező: Chris Evans
Főszereplők: Chris Evans. Alice Eve, Emma Fitzpatrick
89 perc
Forgalmazó: ADS Service
Bemutató: 11. 12.