Bécsi konyha
2015. december 24. /

A sógorék konyhája mindig zöldebb. Szeretünk visszarévedni egy talán sosemvolt világba, amit boldog békeidőknek hiszünk. Él bennünk a nosztalgia a nagy közös múlt iránt, amikor legutoljára még egy valamiféle birodalom részei lehettünk, bár, hogy mennyire fontos része, arról már megoszlanak a történelmi ismeretek.

Más kérdés, hogy a gyomor emlékezete egészen más jellegű, a hosszú közös múlt közösen kiforralt fogásokat is jelent, amelyeket a monarchikus világhoz társítunk. Ráadásul mindez valahogyan és va­lamiért kötődik a nagymama konyhájához is, a főtt marhahús piszke­szósszal vagy meggyszósszal, vagy almaszósszal, vagy ezek mind­egyikével; a koncos húslevesek grandiózus sárgarépákkal, vagy persze minden étkek csimborasszója, a borjú bécsi, mind­kö­zön­ségesen rántott hús. Itthon többnyire sertésbordából, odakint még borjúból.
A bécsi konyhát bemutató receptes könyv számos ismert vagy csak ismerős ételt sorol fel a töltött káposztától a fiaker gulaschig, a tafelspitztől a Sacher-tortáig, de olyan ételeket is találunk, amelyeket a „sógorok” más rokonaiktól ollóztak össze, ilyen például a tojásos knédli vagy a csukanokedli kaporszósszal. Úgyhogy, te csak házasodjál, boldog Ausztria, mi pedig megisszuk és megesszük a levét!

Corvina Kiadó
130 oldal / 2500 Ft