Képes magyar jazztörténet
2016. január 01. /

Az óbudai Krúdy-házban működő Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum november közepén megnyílt kiállítása több mint száz esztendő eseményeiből válogat. Az érdeklődők kották, plakátok, lemeztasakok, szakkönyvek, CD-k, valamint hangszerek között sétálva szelhetik át a
magyarországi jazztörténet első évszázadát, az 1853-as előz­mé­nyek­től egészen a jelenkorig. Figyelemmel kísérhetik a korai jazz mű­fa­já­nak üdvözölt megjelenését a pezsgő századelő idején, a húszas évek plakátjainak özönén keresztül, majd további hányatott sorsát a kom­mu­nis­ta rezsim ideje alatt, amikor a jazz a „tánczene” és az „esztrád muzsika” banánszoknyája mögé volt kénytelen rejtőzni.
Tanúi lehetnek a másodvirágzásnak, a hatvanas évek feltámadásának és napjaink ezerszínű jazzéletének olyan páratlan dokumentumok segítségével, amelyek elénk varázsolják a magyarországi jazz múltját és jelenét. A kiállítás képi anyagát nagymértékben színesítik a kiál­lí­tott jazzkönyvek. A világon valaha megjelent egyik legkorábbi jazz­kö­tet, az 1928-as Jazzband Végh Gusztáv illusztrációival került kiadásra – ezek egy része reprodukciókon látható a kiállításon.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (III., Korona tér 1.)
2016. 04. 24-ig