Tarantino aljas nyolcasa
2016. január 05. / Szalóky Bálint

Quentin Tarantino talán az egyetlen olyan kortárs filmkészítő, akinek minden egyes új munkája felidézi azokat a bizonyos, régi szép időket, amikor még pusztán a rendező nevével el lehetett adni egy-egy filmet. Minden új QT-produkció eseményszámba megy, pedig szándékosan elnyújtott jeleneteivel alaposan próbára teszi az átlagnéző türelmét. A Django elszabadul után
Tarantino újra westernbe fogott és a potom háromórás Aljas nyolcas (bemutató: január 7.) ismét lehetőséget kínál néhány szebb napokat látott színésznek, hogy megmutassák, mit tudnak. Lássuk az aljas nyolcas tagjainak fény- és mélypontjait!

Samuel L. Jackson
Fentek: „Pont mint Sam L. Jackson! ( – Az kicsoda? ) – Soha nem látott még egyetlen filmet sem? Na, ő bennük a fekete fickó.” Így szól a Ted 2. egyetlen valamirevaló poénja, ami vicces célzás a sztár munkamániájára. Tarantinóval sokadszorra dolgozik együtt (a legemlékezetesebb természetesen a Pony­va­re­gény­ben volt), de Spike Lee korai darabjaiban (Dzsungelláz, Mo’ Better Blues) is gyakran vendégeskedett, mint ahogy a Marvel képregény-film­jei­ben is bérelt helye van Nick Furyként. És persze a Star Warsban is volt a jedimester.
Lentek: Munkamániájának nagy hátránya, hogy neve egyáltalán nem jelent garanciát a minőségre. Az olyan félresikerült hollywoodi filmek, mint a Háborgó mélység,a Hipervándor vagy az xXx 1-2. mellett sok má­sod­vo­nal­beli darab is nyirbálja a renoméját, csak az elmúlt másfél évből a Gyilkos gimit, a Big Game – A nagyvadat, a Kite-ot és A félelem já­té­kát kellene elfeledtetnie velünk.
Visszatérési faktor: Nincs honnan visszatérnie, hiszen mindig min­den­ben ott van. Azért ha az Aljas nyolcas valamivel tudatosabb szerepválasztást indítana el nála, az határozottan jót tenne a karrierjének.

Kurt Russell
Fentek: A nyolcvanas évek sztárjára például Robert Zemeckis remek vígjátékából, a Tragacsparádéból és a korai John Carpenter-filmekből (Menekülés New Yorkból, A dolog) emlékszünk jó szívvel.
Lentek: Goldie Hawn férje a ’90-es évektől egyre kevesebbet játszott, utolsó igazi nagy sikere a Csillagkapu volt.
Visszatérési faktor: Bár a Grindhouse-zal Tarantino tett már vele egy kísérletet, most valóban minden esélye megvan a dicsőséges vissza­té­résr­e. Ráadásul a Halálos iramban sorozatban is osztottak neki lapot, a Bone Tomahawk című zombiwestern(!) pedig az Aljas nyolcashoz ha­son­lóan igazi ziccerszerep.

Jennifer Jason Leigh
Fentek: A nyolcvanas évek második felétől indult be a szekér, a ta­bu­dön­tö­gető Az utolsó kijárat Brooklyn felé mellett egy tipikusan ’90-es évekbeli thrillerben (Egyedülálló nő megosztaná) volt a leg­em­lé­ke­ze­te­sebb, de dolgozott Robert Altmannal (Rövidre vágva, Kansas City) és a Coen tesókkal (A nagy ugrás) is.
Lentek: A korszellem sajnos nem kedvezett neki, elveszett a nem túl izgalmas független filmek és az apró mellékszerepek tengerében.
Visszatérési faktor: Noha egykori férje, Noah Baumbach már megpróbálta rehabilitálni (Margot az es­kü­vőn, Greenberg), talán Tarantinónak most valóban sikerül.

Walter Goggins
Fentek: A színész elsősorban a tévéből ismerős: a Kemény zsaruk és A törvény embere főszerepei mellett a Kemény motorosok transzvesztitájaként emlékszünk rá.
Lentek: Hiába kap szerepeket folyamatosan A-kategóriás filmekben, egyelőre nem sikerült a kitörés a tévés berkekből.
Visszatérési faktor: Tarantino adott már neki esélyt a Django elszabadulban. Talán most végleg meg­­je­gyez­zük a nevét.

Demian Bichir
Fentek: A mexikói karakterszínész számára az áttörést a Nancy ül a fűben sorozat rettegett drogbárója jelentette. Azóta felváltva tévézik és filmezik.
Lentek: Főszerepet eddig csak sorozatokban kapott, mozis vonalon ráadásul eléggé beskatulyázták mexikói rosszfiúként.
Visszatérési faktor: Egyértelmű áttörést jelenthet számára a film. Bár nem valószínű, hogy Hollywood benne látja meg az akciófilmek új hőstípusát, de talán árnyaltabb karakterek és fontosabb szerepek várnak rá most, hogy Tarantinóval dolgozott.

[kep3]
Tim Roth
Fentek: Zseniális karakterszínész, aki Tarantinónál sem újonc (Kutyaszorítóban, Ponyvaregény, Négy szoba), a ’90-es években pedig sorra remek alakításokat nyújtott – furcsamód épp egy feledhetőbb darabért, a Rob Royért jelölték Oscarra.
Lentek: Az ezredforduló nem kedvezett neki, tulajdonképpen Tornatore mesterműve, Az óceánjáró zongorista legendája óta nem volt jelentős mozifilmben.
Visszatérési faktor: Roth karrierjét a Hazudj, ha tudsz! tévésorozat mentette meg. Itt az ideje, hogy Tarantino visszarántsa a mozifilmekhez.

Michael Madsen
Fentek: A színész, aki mindent Tarantinónak köszönhet (Kutyaszorítóban, Kill Bill), a ’90-es éveket állandó főgonoszként nyomta végig.
Lentek: Samuel L. Jacksonhoz hasonlóan rá is a munkamánia jellemző, de már réges-rég a B-ligához igazolt. Hogy mennyire mélyponton van, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy még Koltai Róbert le­gen­dás pénznyelő filmjében, a Magic Boysban is szerepelt.
Visszatérési faktor: Tarantino már egyszer felhelyezte a térképre. Most már csak annyi kell, hogy vissza­kerüljön oda, és ott is maradjon. Gyakorlatilag a nulláról indul, így az Aljas nyolcas megváltás lehet szá­má­ra.
Bruce Dern
Fentek: A lista abszolút kakukktojása. A veterán karakterszínész számos filmből lehet ismerős a ’70-es évekből (Hazatérés, Gengszterek sofőrje, A nagy Gatsby stb.), de a csúcsra tavalyelőtt, 77 évesen, a nehéz természetű öregúrról szóló, fekete-fehér Nebraskában ért fel. Járt is érte az Oscarra jelölés.
Lentek: A ’80-as évek sorozatos bukásainak hála végleg leírták. Bő harminc éve volt megbarátkozni a gondolattal, hogy parkoló pályára került. Aztán jött a Nebraska.
Visszatérési faktor: A Nebraska mogorva öregura olyan szerep volt, aminél az Aljas nyolcas sem kínálhat jobbat. De mindig vannak csodák.