Creed – Apolló fia
2016. február 05. / Gulya István

Tíz évvel a hatodik Rocky-filmje (Rocky Balboa) után Sylvester Stallone ismét magára öltötte a filmvászon legismertebb öklözőjének melegítőjét. Bokszdresszét azonban ezúttal nem villantja meg alóla, karaktere a Creed – Apolló fia című moziban mester-mellékszerepre szorítkozik.

Az idén a hetvenedik ikszbe lépő sztártól nem is volna célszerű és íz­lé­ses elvárni egy nyugdíjas főnix pofozkodását – jöjjenek hát a fiatalok. Megszokhattuk már, hogy a Rocky-univerzumban az ellenfelekből válnak a legjobb barátok: indításában erre építkezik az új bokszopus is. A biztos irodai karriert az ökölvívásért elhagyó Adonis Johnson (Michael B. Jordan) ugyanis Los Angelesből azért települ Phi­la­del­phiába, hogy megkeresse a kockás abroszos kiséttermében csoszogó Rockyt (Stallone): legyen az edzője. Adonis az egykori Apollo Creed (Carl Wheathers) balkézről született fia. Édesanyja nem a hivatalos feleség, Mary (Phylicia Rashad), a fiú egy félrelépés gyümölcse, de ereiben akkor is az egykori bajnok vére csörgedezik. Apollót pedig, tudjuk, Rocky két részen keresztül gyepálta, hogy a harmadikban örök barátokká váljanak, olyannyira, hogy a negyedik felvonásban Ivan Dragón (Dolph Lundgren) vegyen elégtételt Apolló haláláért.
Mester és tanítvány kapcsolata döcögősen indul, Adonis legalább annyira küzd apja örökségével és saját identitásával, mint a bokszzsákokkal, Rockynak a küzdés ízét kell újra megtanulnia, nem csak a ringben. Végül összejön a nagy meccs, most Angliában, ahol a bajnokaspiráns (és immáron felvállaltan) Creed fiú a verhetetlen (tapasztaltabb, nagyobb, ütősebb) liverpooli fenegyerekkel (Tony Bellew) vállal tizenkét menetes csatát.
Ryan Coogler forgatókönyvíró-rendező képileg kevés újat mutat, ámbár a tétmérkőzésre az öltözőből ringbe lépdelő Rocky–Creed páros szinte csöndben, hátulról kísért bevonulása jól eltalált képsor. Ami a belbecst illeti, ott még annyi újítás sem történt: a fordulatok, az ütésváltások ábrázolása a Rocky- és minden más bokszfilmből jól ismertek. A Creed – Apolló fia mégis leköti a figyelmünket, ami elsősorban Stallone érdeme, attól függetlenül, hogy Michael B. Jordan teljesítménye tisztes helytállásnak nevezhető (a rendező korábban A megálló című drámájában dolgozott vele). Stallone szerepe (a vaskos közhelyek ellenére) rendesen meg van írva, és ami fő, derekasan el van játszva. A fene se gondolta volna, de öregségében Stallonét jobban a szívünkbe lehet zárni, mint fénykorában. Megérdemelten kapott legjobb mellékszereplői díjat az idei Golden Globe-on.

Creed – Apolló fia (12)
(Creed)
Rendező: Ryan Coogler
Főszereplők: Sylvester Stallone, Michael B. Jordan, Graham McTavish, Tessa Thompson, Phylicia Rashad
95 perc
Forgalmazó: Fórum Hungary
Már a mozikban