„Nem mese az, gyermek”
2016. március 31. /

A szalon-antiszemitizmusról, az antiszemitizmusról és annak tragikus következményeiről sok könyv született már. Görgey Gábor A kivégzés éjszakája című könyve is az oly fontos, ám Magyarországon elmulasztott történelmi szembenézés szükségességéről szól.

A kiváló író ezúttal nem a saját gondolatait osztja meg velünk, hanem egy hozzá fordult, vele egyidős, titokzatos arisztokrata élettörténetét írta meg. Az írót hosszan kapacitáló, majd felkereső, János és a szerző beszélgetése egy szilvórium elkortyolgatásával kezdődik, és visszavezet bennünket azokba az időkbe, amelyekre manapság sokan emlékezni sem akarnak, illetve ha emlékeznek is rájuk, szelektíven teszik. János a családja és a saját történetét meséli el, az elbeszélés hitelességét fokozza, hogy a családot ért sorsfordulókat a nácikat elítélő, de szalon-antiszemita katona – maga a történetmesélő – és a fia, a nácikkal szimpatizáló, pökhendi Kornél között húzódó ellentéten keresztül ismerjük meg.
A mesélő dokumentálja az úgynevezett úri Magyarország mindennapjait, gondolatvilágát, majd azokat a rettenetes éveket, amelyekre a német megsemmisítő táborok füstje és az embertelen körülményekkel egyet jelentő orosz hadifogság tett súlyos pecsétet. János önsajnálat nélkül beszél arról is, hogy a háborút követően a kitelepítések és a koncepciós perek hogyan zajlottak, a hatalom hogy tartotta rettegésben a szerencsés életben maradottakat.
Egy tekintélyes kort megélt, kemény gerincű, bölcs és őszinte férfi visszatekintése, összegzése önmagában is érdekes olvasmány lenne, de ez a könyv több ennél. János szépséges szavakat használ, amelyeket otthonos, simogató érzés olvasni. Visszatekintése több mint aktuális. Mindennapjaink része a csalódás, hogy a magyar társadalom jelentős része képtelen a szikár történelmi tényekkel való szembenézésre. Igazán rájuk férne az ismert történelmi személyiségeket megidéző anekdotákban is gazdag, aktuálpolitikai utalásokat is tartalmazó könyv elolvasása.

Görgey Gábor: A kivégzés éjszakája
Corvina Kiadó, 2015
168 oldal / 2990 forint