Dining Guide Top 100 és még temérdek 2016. március 31. / BG Megjelent a Dining Guide étteremkalauz idei kiadása, ami tényleg sokaknak szolgál már útbaigazításul. Mind nagyobb az a réteg, amelyik tudatosan keresi a gasztroörömöket. Nem a legközelebbi vendéglőbe tér be, hanem az interneten, újságokban utánaböngész, hogy hol talál az ízlésének megfelelőt. Vagy netán hol talál olyat, ami tágítja a látókörét, új dolgokkal, nem megszokott fogásokkal, esetleg sajátos designnal szolgál. Jó néhányan akadnak már olyanok, akik egy-egy jobb konyhát alkotóműhelynek tekintenek, a kiváló séfeket pedig művészeknek, akiknek szeretik elkapni az ihletett pillanataikat, akár azt, amikor valami meglepőt hoznak létre. A közelmúltban megjelent Volkswagen-Dining Guide étteremkalauz 2016 Top 100 száz vendéglőt pontoz, és további még ennél is többet pontozás nélkül jellemez. Az eddigi 20 pont helyett már 100 adható, így árnyaltabban kifejezhető a minőségi különbség. Az értékelés inkognitóban történik. Néhány mondatos, eléggé szókimondó minősítéseket olvashatunk. Eddig hol fel volt tüntetve a séf neve, hol nem, most minden esetben megtudjuk, precízen egységesítésre kerültek az adatok. Ismertetik, napra lebontva, a nyitva tartást, az elérhetőséget. Az első tízbe tavaly egyetlen vidéki étterem, a székesfehérvári 67 került, mivel idén a kötet felelős kiadója és szakmai vezetője annak tulajdonosa, Herczeg Zoltán, emiatt ezt a vendéglőt nem pontozták. Így viszont az első 15 helyre budapestiek futottak be. Tizenhatodik a Balatonszemesen egész évben működő, hosszabb ideje jó hírű Kistücsök. Külön tárgyalásra került a mind fontosabb szerephez jutó street food. A saját kategóriáján belül is megtudhatjuk, hogy például hol ehetjük a legjobb pizzát, burgert, kolbászt, levest, ázsiai fogásokat, melyek a leghívogatóbb éjszaka is nyitva tartó üzletek. Szóval a Dining Guide abszolút hasznosan forgatható a gasztronómia szerelmeseinek. Ha felkeresünk egy-egy helyet, gondolatban mi is pontozhatunk, jellemezhetünk, és összevethetjük azzal, amit olvastunk róla. |