A Honvéd Együttes Erdélyben
2016. május 05. /

A Honvéd Férfikar az Emberi Erőforrások Minisztériumától 10 017 000 Ft pályázati támogatást nyert el erdélyi és felvidéki, interaktív iskolai énekórák megtartására, valamint hang­ver­seny­fel­vé­te­lek készítésére. A koncertkörút során, május 10–13. között Székelyudvarhelyen, Marosvásárhe-
lyen, Kolozsvárott és Nagyváradon adnak interaktív hangversenyt a helyi iskolák diákjainak. A 4 állomásos turné programja a Bartók-év program keretében valósul meg.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Honvéd Együttes tánckara, váltva énekes kollégáikat, május 15-től indul erdélyi Élő Martin Archívum turnéjára. A programsorozat érdekessége, hogy az eredeti adat­köz­lők­től tanult és rögzített táncanyagot az eredeti helyszíneken mutatják be. Május 15-én Borospatakán Gyimes című műsorukat láthatják, pünkösdhétfőn Marosvásárhelyen, majd másnap Kolozsváron Ka­lo­ta­szeg és Bonchida című műsorukat tekinthetik meg. Zsuráfszky Zoltán, az együttes művészeti vezetője elmondta, hogy kiemelten fontos az értékeket azon a helyszínen bemutatni, ahová annak idején ő is járt gyűjtéseket végezni, s ahol a népi kultúra még mindig szerves része a mindennapoknak.