A holokauszt és a családom
2016. május 17. /

2014-ben Eörsi Mátyás A holokauszt és a családom néven Facebook-csoportot indított. Az indulás óta eltelt nagyjából két évben több ezer oldalnyi történet, bejegyzés, emlék, komment született.

Ebből a tekintélyes mennyiségből válogatott és szerkesztett könyvvé 500 oldalnyit Fenyves Katalin, a Park Kiadó szerkesztője. A 2014. február 3. és 2015. január 27. között posztolt családi történetek közül körülbelül 160 olyan került be, mely korábban nyomtatásban nem jelent meg. A szövegeket száznál több családi fotó illusztrálja. A spontán módon csoportba verődött emlékezők a saját, a szüleik, a nagyszüleik, a rokonaik és az ismerőseik történeteit mondják el, túlzás nélkül az utolsó pillanatban, hiszen egyre kevesebben élnek a szemtanúk közül. Ha most nem gyűjtjük össze mindazt, amit csak a még élők tudhatnak, az örökre elveszik. A könyvről beszélni nem nagyon lehet, olvasni sírás nélkül szinte lehetetlen. Íme, egy rövid – a legendás televíziós Szegvári Katalintól származó – bejegyzés: „Nagyanyám családjából csak Ida néni maradt életben. A fia, Henrik Auschwitzban halt meg. Ida néni egy otthonban élt haláláig. Egyszer megkérdeztem tőle, szokott-e tévét nézni. Ida néni válasza: az én tévém a szívemben van, és mindig csak a fiamat nézem benne.”
A kötetben publikált történeteket három tanulmány gazdagítja. A magyar múltfeldolgozásról dr. Regina Fritz osztrák történész, a trauma-feldolgozásról dr. Mészáros Judit, a Facebook-csoport által elindított történetközlések tapasztalatairól pedig Kálmán C. György írt.

Park Könyvkiadó, 2015
336 oldal / 4500 Ft