Stoner
2016. május 17. /

Érthetetlen, hogy kerülte el ötven éven keresztül a kiadók, szerkesztők figyelmét John Williams regénye. Amilyen csöndes, nyugodt, hangvételű könyvének főhőse, William Stoner, éppúgy nyugodott az ismeretlenség homályában a regény. Szerencsére végre magyarul is olvashatjuk az amerikai szerző különleges hangulatú könyvét.

Főhőse, Stoner szegény farmerek gyerekeként kerül a Missouri Egyetemre, hogy korszerű gazdálkodást tanuljon, majd ismereteit a családi gazdaság felvirágoztatására fordítsa. Tanulmányai során egyre többet foglalkozik irodalommal, ami végül életre szóló szerelemmé válik számára. Szakot vált, és diploma után az egyetemen marad. Megházasodik, de rosszul választ, gyereke születik, aki több mint problémás, undok főnöke van, aki megkeseríti az életét, éppen úgy, ahogy bárkinek közülünk. Igaz, ő átél egy gyönyörű szerelmet is, amelyben éppen úgy összeillenek a párjával, ahogy egy alma két fele. William Stoner az egyik legtipikusabb átlagember az irodalomban, házasságon kívüli, tökéletesnek mondható kapcsolatán kívül nem történik vele semmi különös a cselekmény közel ötven éve során. És mégis: védtelen alakján keresztül a szerző megmutatja egy átlagember életútját, aki az irodalom varázslatos erejének köszönhetően elindul azon az úton, amelyen jó tanár és jó ember válik belőle.
Miközben követjük Stoner gyakran fájdalmas, szívszorító sorsát, érzékeljük az eleinte lassan, majd egyre gyorsabban, de mindig kérlelhetetlenül múló idő erejét. A szerző főhőse azért is különleges, mert úgy tűnik, saját világának szabályait követi, nem rohan a tömeggel és a trendekkel, nem száll be az elvárások szabta gigantikus versenybe. Egyszerűen járja a maga útját, mi pedig kíváncsian kísérjük ezen az úron. Aki elolvassa John Williams regényét, egészen biztosan számolja a napokat, mikor jelenik meg az író következő műve magyarul.
Park Könyvkiadó, 2015
356 oldal / 3900 Ft