Hardcore Henry
2016. május 27. / Gulya István

A Hardcore Henry egy kísérleti akciófilm. Az orosz-amerikai produkció Ilya Naishuller Biting Elbows formációjának Bad Motherfucker klipjéből nőtte ki magát, Timur Bekmambetov producer és filmfenegyerek („Őrség filmek”, Wanted) beleszeretett, és pénzt kerített hozzá.

Így született meg a világ első First-person Shooter-, vagyis FPS-filmje, az első „belső nézetű lövöldözős” játékfilm. A népszerű videojáték-alfaj és a mozi GoPro-kamerákkal rögzített szerelemgyereke.
Éppen ezért a Hardcore Henry nem tud és nem is akar másnak lát­sza­ni, mint ami: egy másfélórás, gyors tempójú, kizárólag a látványorgiára hangszerelt, agyatlan gyilkolászás, amiben történet nincsen, legfeljebb a permanens öldöklést alibi-szinten alátámasztó storyboard. A kyborg-állapotban eszmélő Henry (á la Robotzsaru) szemszögéből szá­gul­dunk végig az akciójeleneteken; Henry beszélni nem tud (hangmodulja nincs kész, a dialógusokat a főhős részéről így elegánsan meg­spó­rol­ták), bombanő tudósfeleségét (Haley Bennett) elrabolja egy Akan nevű gyakorló pszichopata, és nagyjából mindenki az életére tör. Olykor változatos formákban felbukkan egy Jimmy nevű mérnök (Sharlto Copley), és újabb küzdőpályára tereli a néma főhőst.
Semmilyen filmszerű elemről – párbeszédekről, karakterekről, motivációkról – nem beszélhetünk, ma­gya­rá­za­tot nem kapunk semmire (Henry hogyan sérült meg, honnan vannak Akan „jedi-képességei”, pláne ki ő). A kevés színészi játékot Copley produkálja, érdemi mennyiségű szöveg és a nélkülözhetetlen humor az ő nevéhez fűződik. A kísérlet kudarcra van ítélve, a videojáték filmszerűsítése nem megy, mert már megint egy elnyújtott demóverziót kapunk és nem a PC-játékok lényegét: a moziban nem a néző irányít.
A Hardcore Henryben mindössze a látvány (a vizuális erőszak) elszenvedői vagyunk. Pedig minden az FPS-nek van alárendelve. Mintha a Crank – Felpörögve és a Crank 2. – Magasfeszültség akcióorgiáit egy ka­mionnyi energiaitaltól túlmozgásos stáb vette volna kezelésbe. Érdekesnek érdekes, az FPS-vi­deo­játékok híveinek valószínűleg izgalmas is – számos kedvencükre találhatnak utalást –, de nem film. Nézői tűréshatár-kísérlet, aminek nem hinném, hogy lesz folytatása lesz.

Hardcore Henry (16)
Orosz-amerikai, feliratos film
Rendező: Ilya Naishuller
Főszereplők: Ilya Naishuller, Haley Bennett, Tim Roth, Sharlto Copley
90 perc
Forgalmazó: Vertigo Média
Már a mozikban