Rozé, Rizling és Jazz Napok
2016. július 17. /

A Rozé, Rizling és Jazz Napok a VeszprémFest kísérőrendezvényeként hat évvel ezelőtt indult, az idén július 8–17. között várja vendégeit. A rozé: merthogy a nyár bora, a frissesség és a fiatalosság üzenete.

A rizling: merthogy a Veszprémhez legközelebbi, balatonfüred-csopaki borvidék legjellemzőbb, tradicionális fajtája, a fröccsök alapja. És a jazz és a bor együtt pedig azért, mert egy tőről fakadnak: ahogy egy jazzszerzemény – az improvizációk miatt – sosem ugyanolyan, a bor is mindig más, változik, alakul. Tíz perccel a palack nyitása után is más, és ahogy múlik az idő, mindig más és más. A fesztivál szervezőinek célja, hogy a veszprémi vár főterén elsősorban nemzetközi fellépőkre épülő, belépőjegyes nagyszínpadi koncertek mellett legyen egy olyan ingyenes, mindenki számára elérhető, de ugyanúgy a minőség mellett elkötelezett „minifesztivál” is, ami körbeöleli a nagyszínpadi napokat, és azzal párhuzamosan nyújt élményt a látogatóknak.
A Rozé, Rizling és Jazz Napok egy 10 napos, magát komolyan vevő gasztrokulturális rendezvény, ahol a „30 borász, 30 koncert” szlogen jegyében kifejezetten a balatoni borrégió pincészetei lakják be az Óváros téri borfalut. A rendezvény összeválogatja a balatoni borrégió borászatait, a vezető pincészetek (Jásdi, Figula, Légli, Konyári, Laposa) mellett a feltörekvő, kevésbé ismert borászatoknak is lehetőséget adva. A borászatok mellett a gasztronómiai kínálatban is – a hagyományosabb ételek mellett – teret kapnak a helybéli őstermelők és kézművesek, sajt-, sonka- és csokoládékészítők ugyancsak.
[kep3]